1. NH BRNO - národní házená v Brně

Hlavní partneři

Kiss MF DNES

Média

Obléká nás

K+K SPORT
Archiv > 2009/2010 >

Články

Obhajoba titulu se nezdařila, ale i třetí místo je dobré
22.6.2010, Roman Zajíček 
Brno – Je konec. Sezóna nejvyšší soutěže národní házené 2009/2010 má definitivně dovolenou. O víkendu se rozhodlo o tom, kdo ze čtveřice Krčín, Plzeň-Újezd, Brno a Nýřany bude slavit a kdo bude naopak smutnit. Pro tento ročník si mistrovské žezlo převzala od Brňanů parta plzeňského Újezdu. Té se podařilo udržet výtečnou formu až do finále a po právu mají zlaté medaile. Nháčku se v play-off příliš nedařilo, nakonec však bere bronz.

Ve všech předchozích článcích byla vyprodukována velká řada teorií tom, jak by to vše mohlo dopadnout. O semifinále netřeba mluvit, jen se dá uvést připomínka, že Plzeň Újezd i Krčín postoupili do finále před Nýřany, respektive Brno hned po dvou zápasech. Poslední zápasy této sezóny poté ukázaly, že národní házená není rozhodně na ústupu a že se je stále nač dívat.

Své by o tom mohly vyprávět Nýřany, které v pohledném utkání porazily těsně Brno 25:23 a do druhého brněnského klání tak šly klidnější. Nutno ovšem říci, že oba celky předváděly doposud nejlepší házenou v sezoně. Moravané do té doby ze všech tří duelů vždy prohráli a až v Nýřanech to vypadalo slibně, leč obrana tentokrát nebyla kompletní a tak muselo Nháčko kapitulovat. Nic nebylo ztraceno a každý si z Brňanů asi říkal: „Už by bylo na čase konečně zabrat doma, i třetí místo je motivace,“. Ejhle, povedlo se.

První sobotní zápas svěřenci kouče Filípka zvládli bez větších problémů, soupeř byl na hřišti prakticky pouze poločas, pak střelecky odpadl a dobře takticky hrající červení si vyrovnání stavu sérii pohlídali 23:15. I druhý den se vše odehrálo v podobném duchu. Jen s tím rozdílem, že Nýřany zlobily brněnskou defenzivu téměř celý první poločas. Avšak druhý poločas byl v režii domácích, kteří v obraně stáhli šraňky a společně s brankáři Holáskem a Mühlhandlem podrželi svůj tým. I útok konečně proměňoval šance a tak se zrodila výhra 17:13.

Celkově se tak urodilo dobré třetí místo, podruhé v samostatné historii oddílu. Krom tohoto třetího místa v republice se zlatým písmem do kroniky 1. NH BRNO mimo jiné zapíše i vítězství v Českém poháru. Prakticky všem začíná oddych od dlouhé sezóny 2009/2010, většina hráčů si ale ještě o týden prodlouží házenkářské povinnosti. Celá sestava „A“ mužstva byla nominovaná do reprezentace Moravy, která se v neděli v mezizemském střetnutí utká s českým rivalem. Tentokrát se vše odehraje ve Stupně.

Brňanům se titul obhájit nepodaří
8.6.2010, Roman Zajíček 
B r n o - Po sobotní porážce 11:12 se brněnští národní házenkáři musí rozloučit s vidinou obhajoby mistrovského titulu. Po dvou porážkách s Krčínem bude tým Zdeňka Filípka bojovat jen o třetí místo, což se dá pokládat vzhledem k suverénní základní části jako neúspěch.



Sláva vítězům, čest poraženým

I takový je sport, řekla si zřejmě po utkání více jak stovka brněnských fanoušků, kteří v sobotním odpoledni vytvořili výbornou kulisu. Brňané museli vyhrát a i s tímto cílem a vidinou do utkání vstupovali. Jenže stejně jako v předešlém zápase venku, narazili na srdnatě bojujícího soupeře, který podřídil taktiku perfektně propracované defenzivy. Navíc domácím od začátku play – off odešla střelecká pohoda, která provázela mužstvo celou sezónu. A také patřičné štěstí.

Ale i takové jsou vyřazovací boje. Je to zkrátka jiná soutěž a zářným příkladem je hokejová Plzeň, která ovládala takřka celou sezonu extraligy a jak přišla hlavní fáze roku, bylo po nadějích. Nháčko ale může mít hlavu vztyčenou, stále je oč hrát. Velkou výzvou zcela jistě bude náprava nepodařeného semifinále a boj alespoň o třetí místo v republice, což není vůbec špatné. Vyhrát titul je vždy hodně těžké, ale obhájit jej, je fuška ještě těžší.

Jedeme dál

Každopádně je třeba pochválit oba týmy, předváděly kvalitní národní házenou a vyhrál šťastnější. Brňané si vybrali obrovský kopec smůly, Krčín pro změnu působil s obrovským zaujetím, dobrou taktikou a velkou bojovností, která je nakonec posunula až do bojů o mistra republiky. V něm na ně čeká plzeňský Újezd, který vyprovodil Nýřany 2:0 na zápasy. Našim soupeřem budou tedy Nýřany, i zde se dá čekat tuhý boj a velice kvalitní házená. Nic není ztraceno, jede se dál.

Finále, stejně jako boje o třetí místo, začíná v neděli 13. června. Krčín přivítá Plzeň, Nýřany budou hostit Brno. O týden později bude vše vrcholit u lépe postavených celků po základní části. Sezóna ještě nekončí, věříme, že si k nám najdete cestu i v následujících bojích. Ročník se rozhodně nedá hodnotit jako neúspěšný, oddíl vyhrál poprvé ve své historii Český pohár a stále bojuje v republice o medaile, byť bronzové.

I přes semifinálovou porážku se dá hodnotit ročník 2009/2010 jako nejúspěšnější v historii oddílu

Jasným důkazem je úspěch starších žáků, jež se poprvé v krátké historii oddílu probojovali až na pohár republiky, který se tento týden uskuteční paradoxně v Nýřanech, kde bude tentýž týden hrát i parta kolem kouče „A“ mužstva Zdeňka Filípka a šéftrenéra mládeže Honzy „Médi“ Musila. Nejlepším střelcem celé soutěže se stal talentovaný Lukáš Plavec, který byl zároveň a po zásluze nominován do reprezentačního výběru Moravy. Obrovský úspěch pro brněnský oddíl.

Dalším skvělým výsledkem našeho mladého potěru je i třetí místo v kategorii mladších žáků v Jihomoravském oblastním přeboru. I tam zanechalo družstvo zápis v kronikách národní házené. Třetím nejlepším střelce soutěže se totiž stal Jaroslav Kilián. A aby toho nebylo málo, tak i 1. NH BRNO „B“ za sebou zanechalo příjemnou stopu, třetí místo v jihomoravské oblastní soutěži není také rozhodně špatným výsledkem. A kdyby se přiklonilo k juniorce Nháčka malinko štěstí, mohl se klidně slavit i postup do druhé ligy.

I z toho pohledu se dá ještě nekončící ročník hodnotit jako jeden z nejúspěšnějších v sedmileté historii klubu. Všem klukům, hráčům, funkcionářům, věrným příznivcům a rodičům, kteří pravidelně navštěvovali všechny zápasy všech kategorií, patří obrovské poděkování.

Play-off se blíží, Brňané se v semifinále utkají s Krčínem
26.5.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Dlouhá cesta za obhajobou mistrovského titulu nabírá na obrátkách. Národní házenkáři 1. NH BRNO o právě uplynulém víkendu zakončili základní část první ligy a již nyní se připravují na to nejdůležitější, vrchol celého ročníku 2009/2010.

Už tři kola před koncem soutěže bylo jasné, že Brno skončí po základní části na prvním místě a že s největší pravděpodobností narazí na soupeře z Nového Města nad Metují, tedy Krčína. Nakonec tomu tak skutečně je a mohou se čekat zajímavé duely. Oba týmy se dobře znají z účinkování v Českém poháru a samozřejmě z ligových bitev, nicméně v neděli vypukne zdaleka odlišná a nevyzpytatelná část – zvaná play-off.

Vše odstartuje úvodním hvizdem rozhodčího již tuto neděli, tedy 30. května od 11:00 hodin. O necelý týden později se vše přestěhuje do Brna, kde budou mít domácí, jakožto lépe postavené družstvo po základní části, výhodu dvou utkání před svým publikem. Z toho plyne, že se hraje na dva vítězné zápasy. Kdo uzme dva pomyslné bodíky, půjde do finále. Druhou dvojici tvoří Nýřany a neméně kvalitní plzeňský Újezd. I zde se budou čekat kvalitní prvoligová klání.

Když se ještě vrátíme do nedávné minulosti, můžeme si krátce shrnout poslední tři utkání svěřenců Zdeňka Filípka. Nutno dodat, že v závěru na ně čekala hned trojice top týmů. Krčín, Plzeň a Nýřany. S vědomím toho, že Brnu prakticky o nic nejde a že by se rádo vyčistilo od karet a vyhnulo zranění, se k těmto zápasům také tak přistoupilo.

Domácí souboj s Krčínem přinesl takřka šachovou partii, kde za hustého deště příliš branek nepadalo, a oba týmy se soustředily spíše na svou defenzivu. Nakonec byl o gól šťastnější Krčín. Ovšem 1. NH BRNO z této porážky žádnou tragédii nedělalo. Mužstvo nastoupilo bez několika opor, které měly karetní tresty. Kádr se tzv. čistil, aby se vyhnul případným komplikacím v play-off. Je jen škoda, že ve všech ostatních sportech je play-off jiná soutěž a všechny sankce se ruší, a jede se od nuly. Bohužel v národní házené se jede dál a karetní prohřešky si hráči přenáší i do této nástavby.

Zdaleka to není případ pouze Moravanů, ale i dalších postoupivších. I oni by rádi uchránili své opory a nemožnost nastoupit ve vrcholu sezony by bylo pro ně jistě hodně oslabující. Jen doplňme, že poslední dvě kola se odehrála v již zmíněné Plzni a Nýřanech. Brno cestovalo do Západních Čech pouze se sedmi hráči do pole, bez výrazných opor v obraně – Martince a Musila, v útoku bez Křemínského a střídavě bez Novotného a Bukovského. Brno opět šetřilo opory a především se znovu čistilo od karetních trestů. Jihomoravanům tak nešlo v závěru soutěže o body, ale karty. Je to tak trochu zvláštní a soutěž je v závěru takříkajíc o ničem. Nedá se ale nic dělat, pravidla jsou momentálně jasně daná.

Play-off v neděli startuje, držme palce, vrchol roku je tu! 30. května od 11:00 v Krčíně, doma 5. června od 16:00, případně 6. června od 10:30.

Nejsem žádný stokilový tank, preferuji spíš technickou hru,
ví brněnský útočník Marek Novotný.
12.5.2010, Roman Zajíček 
B r n o - Blíží se konec základní části a přinášíme opět rozhovor na téma play off. Prostor tentokrát dostal útočník Marek Novotný, jehož obávaná levačka pozlobila už mnoho gólmanů. Po několika mistrovských titulech v žákovských a dorosteneckých soutěžích, získal loni titul, letos vyhrál Český pohár a v dresu reprezentace Moravy porazil Čechy. Začátkem jarní části obdržel od SNH čestný titul - MISTR národní házené. Dalších chodem na jeho jídelníčku je obhajoba mistrovského titulu.

Musím se zeptat stejně jako v případě kolegy Musila, zažil jste někdy takovou sezonu?
„Osobně nezažil - možná tak v žákovských kategoriích, ale to už je hodně dávno a nedá se to srovnávat.“

Devatenáct zápasů a pořád bez ztráty bodu, i když teď v sobotu to nevypadalo dobře, co se stalo s útokem? Ovlivnilo duel počasí?
„Vše šlo dobře zhruba do poločasu, kdy jsme možná trochu zaspali a nechali se ukolíbat zdánlivě dostatečným náskokem. Výhra byla dost o štěstí, všichni jsme se už smiřovali s remízou. Prostě jsme tu druhou půli podcenili a musíme si z toho vzít ponaučení, protože podobný výpadek by nás mohl v play-off mrzet.“

V druhém víkendovém utkání už to bylo podstatně jednoduší, souhlasíte?
„V neděli jsme už nechtěli dopustit, abychom se museli bát o výsledek do posledních sekund, a taky jsme si uvědomovali, že nám jde o co nejvýhodnější pozici pro vyřazovací část soutěže. Zápas byl určitě pohlednější i pro diváky a padla spousta pěkných gólů. Takže jsme si to snad užili my i diváci, než v tu nešťastnou sobotu.“

Do konce základní části chybí jen tři kola, všechny budou hodně těžké, budete tato utkání brát jako generálku před play-off?
„Máme už jistotu výhodné pozice pro play off, takže se budeme snažit vyvarovat zranění a vyladit co nejlépe formu na nadstavbovou část. Uvidíme, jak vše dopadne, ale prioritou je jak jsem říkal play off, takže není podstatné, jak dopadnou tři poslední zápasy základní části. Důležité bude, jak dopadne těch dalších čtyři až šest zápasů, které budeme hrát následně.“

S kterým útočníkem si nejvíc vyhovíte a najdete ho takřka i poslepu?
„Máme štěstí, že nás hraje momentálně prakticky sedm v útoku a každý má svoje plusy. Já jsem nikdy nebyl stokilový tank, který vše prostřelí hlava nehlava, takže mi asi víc vyhovuje rychlejší a techničtější styl hry. Konkrétně nechci nikoho jmenovat, protože třeba v posledním zápase jsme to ke konci poslepovali dost netradičně a jak se ukázalo, sedli jsme si i přes to, že jsme takhle nikdy nehráli. Vždycky taky záleží na stylu obrany, kterou preferuje soupeř, protože na každého platí něco jiného.“

Na závěr se zeptám, nemáte obavy z vyřazovací části soutěže? Uvedu příklad. V hokejové extralize suverénně proplouvala ligou Plzeň, a jak dopadla, víme všichni. Budete tedy asi hodně obezřetní, aby se něco podobného neopakovalo?
„To určitě ano. Vyplývá to i z odpovědí na předchozí otázky. My sice momentálně mámě nějakou sérii vítězství, ale to nic neznamená. Většina těch zápasů byla těžká a určitě nepočítáme s tím, že budeme v play off vyhrávat o deset branek, nebo že případný úspěch přijde sám. Bude to hodně těžké, ale myslím, že máme dost sebevědomí i zkušeností na to, abychom se s tím poprali a sezóna byla úspěšná.“

Díky za rozhovor.
Dlouhá série bez ztráty bodu se otřásala v základech,
nakonec pokračuje.
10.5.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Po víkendovém dvoukole drží stále brněnští národní házenkáři stoprocentní bodovou úspěšnost. I když se v sobotu zdálo, že tomu tak nebude a Brňané poprvé v ligové části sezony ztratí. To v neděli byl od začátku scénář jasný a brněnská režie tentokrát nemusela řešit několik vad na materiálu.

Sobotní program probíhal od rána takřka bez problémů. Na hřišti probíhala utkání mládeže a rezervy brněnského béčka, čekalo se prakticky na jediné. Na odpolední 16:00 hodinu, kdy dobříšský sudí Bláha zahájí utkání první ligy mezi Brnem a pražským celkem z Čakovic. V polovině první části se snesla na hřiště obrovská dešťová přeháňka a rázem bylo po kvalitní házené. Ještě než vůbec začala, domácí drželi až šesti gólový náskok, jenže po velké vodě přišlo i na krupobití a zároveň průvan ve výsledku. Pražané dokázali ve druhém dějství srovnat a technické Brno odešlo střelecky.

Horké hlavy pracovaly na obou stranách, Brňané si byli vědomi toho, že mohou poprvé v této sezoně ztratit, naopak hosté si mohli z nedobytné tvrze ukořistit nějaký ten bodík. Rozhodčí v náročném zápase a na těžkém terénu, rozdal také několik žlutých a červených karet - rovnoměrně na obě strany. Ve velmi vyhecovaném duelu se ale nakonec přeci jen radovali domácí hráči.

Každopádně než začala v Řečkovicích průtrž, byla pánem hřiště domácí sestava. Jenže jakmile se spustil „dar z nebes“, technické mužstvo se náhle proměnilo v komparz a muselo přihlížet bojovnému pražskému výběru. To si zřejmě zasloužilo za heroický výkon ve druhém poločase získat bod, jenže rozhodla chytrá Horákova jedovka. Známé pravidlo říká, že štěstí přeje připraveným, a to se do puntíku v sobotu potvrdilo.

Pokusme se podrobně rozebrat situaci. Probíhá poslední jednašedesátá minuta, tedy nastavený čas druhé půle, stav je nerozhodný 16:16. Rozhodčí nařizuje trestný hod z dvanácti metrů a zároveň zaduje naposledy do píšťalky a ukončuje zápas. Brněnský kanonýr Jaroslav Horák v tuto chvíli nic jiného nemůže než prostě a jednoduše vystřelit. Napřáhl a mokrý a těžký míč se snažil hodit co nejníže. Poskakující balón posléze odrazem zaplaval těsně za čáru. U všech domácích hráčů rázem vypukla přímo extáze, u Čakovic naopak velký smutek a rozčarování z branky.Brno tak vyhrálo 17:16

Po hektické sobotě přišla na řadu takřka nedělní chvilka poezie. Nádherné počasí a bouřlivá atmosféra, kterou vytvořila více jak stovka hlučných domácích příznivců. Rokycanské Litohlavy dlouho odpor nekladly a Nháčko si postupně zvedalo sebevědomí otevřenou střelnicí. Mušku měl opět nejlépe seřízenou Jaroslav Horák, kterého vhodně doplňoval jeho bratr Martin. Výborným výkonem se prezentoval také Jan Šimeček, hostující v Brně z Pustějova. Talentovaný útočník několikrát perfektně zahrával trestné hody a rokycanský brankář si musel chvílemi připadat jako statista. Konečné skóre se zastavilo až na čísle 27:14. Odevzdaní hosté se sice snažili narušovat útoky Brna, leč to se tentokrát nenechalo potrápit.

Tři kola před koncem je tedy jasné, že Moravané obsadí po základní části první místo a narazí tak na někoho z dvojice Dobruška, Krčín. Druhý jmenovaný soupeř má zatím ke čtvrtému místu nejblíže. A navíc v neděli přijede do druhého největšího města v republice. Dalo by se tedy říci, že oba týmy absolvují generálku před play-off. Druhou dvojici semifinalistů tvoří Plzeň a Nýřany, teď se hraje jen o to, kdo bude mít výhodnější postavení a bude hrát rozhodující klání doma.

Na opačné straně tabulky se již také mnohé vykrystalizovalo. Do hry o dvě sestupová místa jsou namočeni, prakticky jen tři týmy. Vítkovice (8), Příchovice a Litohlavy (po 9 bodech).

Takovou sezónu jsem ještě nezažil, říká Jan Musil.
4.5.2010, Roman Zajíček 
B r n o – V klubu působí prakticky od svého založení. Využívá své téměř dvoumetrové postavy a dobrou poziční hrou vytváří na středu téměř neprůstřelnou hradbu. Přes svůj handicap v podobě silné cukrovky nechybí na žádném tréninku. Je odchovancem Moravské Slávie a krom „A“ týmu věnuje svůj podstatný čas i kompletním mládežnickým kategoriím 1. NH BRNO. Pro trenéra Filípka je nepostradatelným hráčem v obraně, spoluhráči a ostatní z týmu mu neřeknou jinak než, „Méďa“. Jedná se samozřejmě o hráče s číslem „3“ Jana Musila se kterým přinášíme aktuální rozhovor.

Dlouhou dobu nepoznal náš tým hořkost porážky, tým šlape jako hodinky, zažil jste někdy takovou dlouho bilanci výher v řadě?
„Nezažil. A je to až neuvěřitelné, jak to vše vypadá lehce. Ale ono tomu tak není, je to výsledek několikaleté dřiny. A já pevně věřím, že v tomto duchu budeme pokračovat i nadále.“

Blíží se play-off, což je úplně jiná soutěž, nemáte obavy, že tam už to tak lehké jako v lize nebude?
„Lehké to určitě nebude, ale obavy nemám. Přeci jen nebudeme hrát play-off poprvé.“

Dlouhé období hrajete v obraně s duem Martinec, Filípek, jaká je s nimi spolupráce?
„I když to navenek kolikrát nevypadá, tak spolupráce s nimi je úžasná. Už jsme si tak nějak na sebe zvykli a i přesto, že emoce jsou kolikrát na hranici výbuchu, tak si myslím, že nebýt toho, nedosahovali bychom takových výsledků.“

Obrana patří k nejlepším v lize, jistě mi potvrdíte, že velkou měrou se na tomto faktu podílí i brankáři Holásek s Mühlhandlem?
„Určitě. Bez brankářů by nebyla obrana a zase naopak, nebýt obrany – nebyli by brankáři.“

Který zápas v dosavadním průběhu sezóny byl pro Vás nejtěžší a který byl pro změnu jeden z nejlehčích, kde jste se příliš nezapotil?
„Vůbec jsem se nezapotil při podzimních zápasech, tedy téměř vůbec, ale to by nebylo tím, že by to byly lehké zápasy, ale že jsem většinu podzimu nehrál kvůli zranění. Přeci jen v první lize není lehkého soupeře a každý zápas má svou kvalitu.“

Krom vítězství z ligy přišla letos i výhra v Českém poháru, jakou další metu byste chtěl v národní házené zdolat? „Výhra v poháru byla super. Těch met je ještě plno, chtěl bych dosáhnout titulu mistra národní házené, jelikož se věnuji i naší mládeži, tak bych i s nimi chtěl letos postoupit na pohár republiky.“

Krom výborných výkonů, které odvádíte v „A“ týmu, jste i šéftrenérem mládeže. Jsou zde dle Vás nějací další talentování házenkáři, tj. nástupci této zlaté generace?
„Pár jich tam máme, kteří mají talent. Mým snem je z toho množství mládeže, které v dnešní době náš oddíl má, vychovat aspoň pět až šest našich nástupců. V dnešní počítačové době je velice těžké odtrhnout mládež od elektronických vymožeností a přinutit je více k pohybové aktivitě.“

Díky za rozhovor
Venkovní dvojkolo? Opět bez ztráty bodu.
28.4.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Plavba po vodách nejvyšší soutěže pokračuje pro národní házenkáře 1. NH BRNO stále bez ztráty jediného bodu. Po víkendových dvou zápasech si tým Zdeňka Filípka připsal další dvě výhry a stále s pětibodovým náskokem vévodí tabulce.

První duel se uskutečnil v sobotu nedaleko od Plzně, a to ve Stupně. Jenže nehrál tam tehdejší prvoligový tým, nýbrž Příchovice, které vyfasovaly od SNH disciplinární trest v podobě uzavření hřiště na tři zápasy. Bylo tak učiněno za podzimní výtržnosti fanoušků. Utkání s posledním mužstvem tabulky Brňané bez větších problémů zvládli, již po prvním poločase (5:10) mohlo být Nháčko v klidu. Jenže černou kaňkou na tomto utkání bylo udělení velkého množství karet.

Všichni aktéři se vyvarovali ostrým faulům a málokdo mohl sledovat nějaké záludné situace a vyhrocené momenty. Vše bylo vedeno v korektním duchu, jenže sudí Málek změnil utkání doslova v karetní mariáš a rozdal dohromady jedenáct karet a takřka rovnoměrně na obě strany. Brněnské duo Martinec – Bukovský, obdrželi po dvou červených a jedné žluté. Nicméně Brno i tak potvrdilo roli favorita a připsalo si po zásluze dva body – po výhře 19:13.

Druhý den Moravané cestovali do nedalekých Přeštic, kde dopoledne sehráli bitvu s dalším týmem ze spodních pater tabulky. V ní se obhájce titulu nemusel strachovat o výsledek, hrál si svou hru a soupeře do nějakých protiakcí nepouštěl. Klid Brnu dodala první třicetiminutovka – 8:4 pro hosty. Ve druhé části se obraz hry nezměnil a hosté si tak pohodlně dokráčeli pro další dva body po výhře 16:12. Nutno poznamenat, že k pohlednému utkání přispěl i rozhodčí Toman, který utkání odřídil s naprostým přehledem.

Následující program bude opět v režii cestování po českých krajích, v tomto případě slezských. V dalším kole totiž zajíždí Brňané do ostravského Svinova, který dvakrát po sobě prohrál a jistě bude chtít následujícího soupeře potrápit. Jihomoravané však proplouvají ligou jako kdysi sborná ruská komanda v době největší hokejové slávy. Bilance 1. NH BRNO činí již jedenadvacet výher v řadě. V této sezóně to byl šestnáctý zápas a šestnáctá výhra. O tu dvaadvacátou se Brněnští poperou v Ostravě.

Úvodní jarní kolo Brňané s přehledem zvládli.
13.4.2010, Roman Zajíček 
B r n o - Lepší start si ani tým kouče Filípka nemohl přát. Od začátku celého duelu diktovala jeho družina tempo zápasu a již po prvním poločase bylo prakticky jasné, kdo si připíše dva body. Hosté soupeře v předchozích duelech vždy dokázali potrápit, v neděli byli ale hodně neškodní.

Začátek zápasu přinesl jasné vedení domácích, kteří neponechali nic náhodě a zasypali hosty sprškou gólů. Poločas 14:7 a jasná kontrola zápasu. Ve druhém poločase se sice Dobruška malinko zvedla a snažila se dotahovat sedmibrankové manko, leč Brňané přeskupili sestavu, nastoupili další hráči z lavičky a ti posléze přidávali další branky. Výsledek se zastavil až vysokém čísle 27:13. Brno tak deklasovalo Dobrušku a odstartovalo jarní část sezony úspěšně.

Liga pokračuje příští neděli. Vedoucí tým tabulky, který má stále pětibodový náskok, zajíždí do Staré Vsi nad Ondřejnicí, zápas startuje v neděli od 11:00. Na Brno bude čekat tradičně bouřlivá kulisa a nelehký zápas. Jak vše dopadne, vás budeme samozřejmě na našem webu informovat.

V prvním jarním kole hostíme Dobrušku
8.4.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Den D, hodina H. Pro brněnské házenkáře začíná druhá polovina sezony a dlouhá cesta za obhajobou mistrovského titulu. Hned na začátku nebudou mít Brňané jednoduchý los. Doma přivítají východočeskou Dobrušku v neděli od 14:00. Hned o další víkend později zajíždí Nháčko k hranicím Ostravy, tedy do Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Pojďme si nejprve představit našeho premiérového soupeře. Oba týmy se velice dobře znají jak z ligy, tak především ze zimních pohárů. Hned třikrát si tým z města pod Petrovem zahrál v Českém poháru proti velice kvalitnímu a perspektivnímu mužstvu. Ten sice často vzdoroval, ale v klíčových momentech zápasu, kdy se lámal chleba, na svého soka nedokázal vyzrát. Další pokus a v letošní sezóně již pátý, bude mít v brněnských Řečkovicích tuto neděli.

Dalo by se říci, že to bude opět bitva na ostří nože. Ještě nikdy se Dobrušce nepodařilo od postupu do nejvyšší soutěže porazit brněnské hráče, nebo aspoň utkání zremizovat. Samozřejmě pokud se bavíme o vrcholných akcích (ČP a liga). Teď navíc šikovný mladý mančaft zajíždí k vítězi Českého poháru a k týmu, který doma nerozdává body jen tak na počkání. Papírový favorit je tedy jasně daný. Avšak zdání klame, 1. NH BRNO nečeká žádná klidná nedělní procházka po voňavých alejích. Přijede velice kvalitní protivník a zápas slibuje dramatickou podívanou.

Za velice důležitou zmínku stojí i bilance zápasů za poslední dobu. Skoro rok nedokázal nikdo v lize brněnské hráče porazit. Naposledy se radovala Plzeň, psalo se datum 23. května 2009. V té době ale již o nic nešlo, bylo jasné, že oba týmy postoupí do play off z první, respektive druhé pozice. Od té doby si svěřenci trenéra Filípka připisovali jen dva body za výhry v lize i play off. Celkem to tedy dělá šestnáct duelů bez ztráty jediného bodu. Po víkendu se série může prodloužit na sedmnáct, cesta to ale to nebude snadná. Držme palce.

Rozlosování příliš Brnu nepřálo, ale musí se s tím hráči poprat. Hned ve druhém kole cestují na horkou půdu Staré Vsi, kde umí bouřlivé publikum soupeři pořádně zatopit pod kotlem. Liga startuje, dobře se bavte.

Další velký večírek pro úspěšnou partu.
29.3.2010, Roman Zajíček 
C h o m u t o v / B r n o - O právě skončeném víkendu se odehrál finálový turnaj žen a mužů, tedy vrchol zimního období v rámci národní házené. Nejlepší čtyři mužstva z celé ČR odehrála svá utkání ve dvou dnech. Tři těžké zápasy a tři vydřené výhry, to je konečný účet právě uplynulého víkendu. Po zisku mistrovského titulu je tato výhra druhou největší dosaženou metou v historii klubu.



Cesta na výsluní, díl s pořadovým číslem II.

Po dlouhé a náročné cestě se Brňané představili krátce po obědě na palubovce chomutovského haly ve Spořicích. A nečekal je vůbec lehký soupeř. Dobruška, kterou již Brňané několikrát v této sezóně porazili, se nechtěla předem vzdát a na soupeře vyrukovala s nepříjemnou defenzivní taktikou. Vyrovnanou partii nakonec rozhodla poslední desetiminutovka, kdy si Nháčko udělalo dvoubrankový náskok, který do poslední hvizdu sudího Šperla dokázalo udržet. Nutno říci, že Východočeši doplatili na úzký kádr, jenž v závěru odpadl fyzicky.

Druhé utkání se odehrálo až na samotném závěru sobotního večera. Opět bylo nesmírně důležité a bylo třeba porazit rivala z Plzně. Cesta k vítězství byla opět velice trnitá, ve tvrdém duelu se hrál dlouho vyrovnaný zápas. Plzeňským se dařilo bourat brněnské útoky, naštěstí pro Moravany, vždy svůj tým dokázala podržet dvojice brankářů – Mühlhandl, Holásek. Díky zlepšené střelbě ve druhém poločase se miska vah otočila na stranu Brna a po výhře 23:19 si svěřenci trenéra Filípka připsali dva velice cenné body.

Dvě výhry, ale poslední krok je většinou nejtěžší

Už v předchozím článku a v prognózách bylo řečeno, že vrcholem České poháru bude s největší pravděpodobností zápas s Nýřany. Západočeši měli před nedělním vrcholem stejně bodů a lepší skóre, což znamenalo, že tým z města pod Špilberkem musí za každou cenu vyhrát. Za samotný scénář zápasu a za jeho infarktový závěr by se nemusela stydět ani některá díla Alfreda Hitchcocka. Vrchol předčila veškerá očekávání a je jen škoda, že tento zlatý hřeb národní házené nesnímala některá z českých televizních stanic.

První polovina byla v jasné režii oficiálně psaných domácích. Brňané dopláceli na časté fauly a rovněž to velice skřípalo v útoku. Obrovské kvantum zahozených šancí a pokažených přihrávek, to byla voda na mlýn pro do té doby výborně hrající Nýřany. Tým dokázal držet nad vodou pouze gólman Mühlhandl. Díky němu mohli jít borci z Brna do šaten za stavu 4:7. Tedy za výsledku, který byl stále hratelný.

Co se odehrálo ve druhé třicetiminutovce, to se popisuje velice složitě. Každopádně Brňané nesložili zbraně a ukázala se jejich vysoká morálka a zarputilost. Ve složité chvíli dokázali zabrat a utkání zvrátit. Za nerozhodného stavu se hrálo dlouhou dobu a zdálo se, že Nýřany potřebnou remízu udrží. Nakonec se však karta obrátila. Brno dokázalo v závěru nemožné. Vybojovat dva šestimetrové hody, které s chladnou hlavou proměnil Petr Bukovský. Nejprve v poslední minutě vyrovnal a v nastaveném čase dokonce skóre otočil.

Nýřanští měli na závěrečný útok pouze patnáct vteřin, v nichž vybojovali trestný hod. V infarktovém závěru jej útočník nedokázal proměnit a tak mohla vypuknout obrovská brněnská radost. Málokdo by si před druhým poločasem na Brno vsadil byť jen pětník, nakonec se ale přeci jen hráči dočkali. Je třeba také vyseknout obrovskou poklonu soupeři, který celé dva dny předváděl výbornou házenou a chyběl jen kousek a vše mohlo skončit jinak.

Úspěšná brněnská etapa tak pokračuje. Úřadující šampión v národní házené se může radovat z dalšího velkého primátu. Po zisku mistrovského titulu přišla výhra i v ČP. Druhé končí Nýřany, třetí Dobruška a čtvrtá Plzeň. V ženské kategorii vyhrála Dobruška před Chomutovem, Tymákovem a Rokytnicí.

Nejlepším obráncem turnaje byl vyhlášen Jan Musil z 1. NH BRNO. „Méďovi“ gratulujeme. S obrovským sebezapřením odehrál tento turnaj a cenu si určitě zaslouží.

Finále je za dveřmi, kdo uspěje ve finále Českého poháru?
22.3.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Mílovými kroky se blíží konec zimního programu házenkářů 1. NH BRNO. Po absolvování několika přípravných turnajů následuje vrchol celého mimosezónního období. Po úspěšné čtvrtfinálové a semifinálové cestě, bude na programu finále.

Krátce si připomeňme generálku před finálovým pohárem. Brňané odehráli velice silně obsazený turnaj v pražských Čakovicích, který vyhráli. Moravané získali plný počet bodů za pět výher. Konkrétně s Nýřany (9:7), s domácími házenkáři Čakovic (9:7), reprezentačním výběrem Čech (11:10), s Přešticemi a týmem z Podlázek (oba rovněž 9:7). Poslední turnajová zkouška se tedy vydařila a tým je na sto procent připraven na Český pohár.

Jaká byla vůbec cesta pohárovou dálnicí? Vše začalo v Náchodě, kde tým trenéra Filípka bez větších problémů společně s východočeskou Dobruškou proplul do brněnského semifinále. V něm se opět neudálo nějaké výrazné překvapení a Brňané, hrající v dobré formě, neponechali nic náhodě a se svým, v podstatě „celosezónním partnerem“ z Dobrušky, postoupili do finále. Nutno říci, že o postup do posledního dechu bojovaly Vítkovice, leč k postupu jim chybělo o něco málo lepší skóre.

A tak se přesně po roce znovu sejdou čtyři totožné týmy. Již loni v Řevnicích se utkala družstva z Plzně, Nýřan, Dobrušky a Brna. Letos se dlouhodobě čtyři nejlepší týmy národní házené potkají znovu a čekají se obrovské bitvy a pohledná házená. Krom uvedené čtveřice, budeme v Chomutově sledovat i ženské finále. V hale ve Spořicích budou hrát oddíly Tymákova, Rokytnice, Chomutova a Dobrušky. Poslední jmenovaný oddíl bude tedy mít kompletní zastoupení - mužů i žen.

Dvoudenní program odstartuje pro Brno až krátce po obědě. Konkrétně v sobotu od 12:15 odehrají utkání s Dobruškou. První hrací den zakončí 1. NH BRNO zápasem s plzeňským Újezdem, a to od 17:15. V neděli čeká svěřence Zdeňka Filípka poslední a zřejmě nejdůležitější zápas. Od 12:15 budou bojovat o co nejlepší příčky s věčným rivalem, s Nýřany. Netřeba připomínat, že od vzniku oddílu chybí v tamní sbírce pouze jedna jediná trofej. Ano, ta pohárová! Držme palce a ať si naši hráči udrží i na tomto vrcholu zimní halové sezóny dobrou formu.

1. NH BRNO nezaváhalo a postupuje
25.1.2010, Roman Zajíček 
Náchod / Brno – Mělo to být velice vyrovnané čtvrtfinále, které hostil východočeský Náchod. Leč dramatické vyvrcholení skupiny K, bylo odehráno v poklidném duchu a bez větších překvapení. Z trojice prvoligových týmů mohla postoupit pouze dvě družstva, konkrétně se to podařilo Brnu a Dobrušce, černý Petr zůstal v rukou Krčína.

Kvalitní přípravu mají za sebou brněnští národní házenkáři, kteří v neděli zajížděli na kvalitně obsazené čtvrtfinále Českého poháru v Náchodě. Čekalo se, že skupina N bude nejdramatičtější ze všech, opak se ale stal pravdou. Ve výborně organizovaném turnaji, který perfektně odřídili i oba arbitři, byl postup pro svěřence Zdeňka Filípka jasnou záležitostí. Brňané skončili na prvním místě se ziskem sedmi bodů (po výhře s Dobruškou, brněnským Drakenem a Veselím nad Moravou. Pouze jediná ztráta bodu přišla s Krčínem). Celkově o bod méně měla Dobruška, jež společně s Nháčkem, postoupila do únorového semifinále v brněnské hale Gity. Až třetí skončil Krčín, jehož pohárová pouť skončila již v samotném úvodu.

Jak již bylo řečeno, Brno bude hostit semifinále ČP, a to 13. února v brněnské hale Gity. Soupeřem pořádajících házenkářů budou Vítkovice, Svinov a Dobruška. První dva nejlepší si vyklestí cestu až do finále, které hostí 27. – 28. března Chomutov.

Ve druhé semifinálové skupině na sebe narazí tři účastníci nejvyšší soutěže - Plzeň, Nýřany, Čakovice a překvapivě Sokol Nezvěstice. Těm se podařil takřka neuvěřitelný kousek, přejít přes Příchovice a Přeštice. I zde dva nejlepší postoupí do závěrečních bojů.

1. NH BRNO zahájilo přípravu
14.1.2010, Roman Zajíček 
B r n o – Po zimním spánku se pomalu rozjíždí soutěže a turnaje v rámci národní házené. Brněnští vstupuji do nového roku 2010 s cílem předvádět co nejlepší házenou, bavit diváky a se snahou uspět v Českém poháru.

Právě Český pohár bude nejbližší možnou akcí národních házenkářů. 24. ledna pro 1. NH BRNO startuje čtvrtfinále, které se tentokrát uskuteční ve východočeském Náchodě. Z pětice účastníků, budou do semifinále postupovat dvě tabulkově nejúspěšnější družstva. O duo semifinálových vstupenek, budou bojovat prvoligové týmy z Krčína, Dobrušky a Brna. Překvapit pak budou mít možnost druholigoví účastníci skupiny východ - Veselí nad Moravou a brněnský Draken.

Brňané mají z loňského poháru hodně co napravovat, sice se probojovali až do řevnického finále, tam ale velkou díru do světa neudělali. Skončili až na čtvrtém místě. V letošním ročníku by tým z města pod Špilberkem rád zamířil na vyšší patra. V případě postupu do semifinále se svěřencům kouče Filípka bude naskýtat i velká možnost v domácím prostředí. O dvě finálové pozice, bude totiž sveden boj v brněnské hale Gity, konkrétně v sobotu, 13. února. Samotné finále se tentokrát uskuteční koncem března v Litvínově.

Nejen Český pohár čeká na brněnské národní házenkáře. V rámci přípravy na jarní část sezóny, odehrají obhájci titulu dva halové turnaje. A to 27. února Velkou cenu Moravy v Žeravicích u Přerova a 13. března zajíždí kompletní sestava do pražských Čakovic. Poslední přípravou před startem druhé poloviny soutěže, bude tradiční Velikonoční beránek v Ostopovících, 3. dubna, již na venkovním hřišti.

1. NH BRNO je podzimním půlmistrem
29.10.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Dvanáct zápasů a dvanáct výher, to je konečný účet podzimu, který si mohou vystavit brněnští házenkáři. Bez jediného zaváhání si připsali plný počet bodů a do jarní obhajoby mistrovského titulu půjdou Moravané s náskokem pěti bodů na druhé Nýřany.

V posledním uplynulém víkendu na sebe narazila tři nejsilnější mužstva v rámci národní házené. Do Brna, k vedoucímu mužstvu tabulky, přijela nejprve v sobotu Plzeň a o den později Nýřany. V sobotním odpolední se Plzni příliš nevyvedl vstup do utkání a trvalo dlouho, než se hostům podařilo najít cestu k překonání brankáře Mühlhandla. Ten se oba dva dny prezentoval v takřka reprezentační formě a pomohl svému mužstvu v těchto těžkých zápasech.

Pod Petrovem se nejprve v sobotu představila Plzeň, jenže její síla se ukázala až v posledních deseti minutách, kdy ale Brno mělo již patřičný náskok, který bez větších starostí uhlídalo. Po výhře 18:15 (11:8) si domácí připsali důležité body, a to ani netušili, jak byly důležité. Nýřany totiž v souběžně hraném utkání překvapivě podlehly Staré Vsi a Brňané si v případě nedělní výhry, mohli zajistit hned pětibodový náskok na svého největšího soka v tabulce.

Ani v brněnských Řečkovicích to Západočeši neměli lehké. O výsledku duelu rozhodl prakticky první poločas, který skončil 14:7. Do druhé půle kouč 1. NH BRNO Zdeněk Filípek nechal odpočívat své klíčové hráče a i s bojovníky ze střídačky vyválčila brněnská družina velice cenné body po vítězství 22:19. Do jarní fáze tak půjdou obhájci titulu se solidním náskokem.

Zajímavě se rýsuje i boj o první čtveřici, jenž zajišťuje play – off. Brno a Nýřany jsou mu zatím nejblíže. Přetlak se ale začíná tvořit od třetího do šestého místa, kde je několik adeptů na obsazení v klíčových bitvách. Zatím v klidu je plzeňský Újezd, kterému ale na záda dýchá východočeská Dobruška a stejně tak i Krčín. Do boje o jarní vyřazovací kola se výrazně přihlásila i Stará Ves, která doma v závěru soutěže porazila nejprve Nýřany a následně Plzeň. Ve spodních patrech to bude rovněž hodně zajímavé, nikdo nemá nic jistého. Zatím jsou na tom nejhůře Litohlavy u Rokycan a Příchovice.

1. NH BRNO má do konce listopadu volno, poté přechází do haly, kde krom klasických tréninků, bude absolvovat i několik zimních přípravných turnajů. V prosinci například všem notoricky známý Mikulášský turnaj ve Vracově. Vrcholem příprav pak bude lednové čtvrtfinále Českého poháru v Náchodě.

Trápení s nováčkem, přesto těsná výhra.
20.10.2009, Roman Zajíček 
B r n o - V předehrávce 16. kola první ligy národní házené si brněnští národní házenkáři připsali svou desátou výhru v sezoně a doposud neztratili v ligové soutěži jediný bod. Před domácím publikem v neděli hostili nováčka z Vítkovic a vůbec se nezdálo, že soupeř okupuje předposlední místo tabulky.

Některá hřiště napříč republikou se potýkala o tomto víkendu s přívaly sněhu, některé týmy dokonce avizovaly, že nebudou moci nastoupit a bude je čekat odklad. Vše ale dobře dopadlo. Pořadatelům patří velký dík, především v Hlinsku bylo na hřišti údajně až 30cm sněhové pokrývky. Ale nakonec se utkání ženské první ligy odehrálo a vše proběhlo v důstojné formě. Oddíl 1. NH BRNO naštěstí takové problémy řešit nemusel a věří, že rozmary počasí se do závěru letošního podzimu nebudou opakovat.

Počasí bylo v neděli v pořádku, ovšem, náročný byl zápas, který se domácím příliš nevyvedl. Především je trápila střelecká produktivita a bojovný tým Vítkovic, byl překvapivě hodně silným a vyrovnaným soupeřem Brna v tomto rozběhnutém ligovém ročníku. První půle skončila těsně 8:7, přičemž se hrál hodně vyrovnaný duel a hosté využili každičké zaváhání obhájce titulu. Ve druhém poločase přišel přeci jen zlom, domácí se utrhli na rozdíl dvou branek a utkání dotáhli do vítězného konce. Závěr si svěřenci Zdeňka Filípka pohlídali a připsali si tak v desátém utkání svou desátou výhru. Nutno říci, že snad i nejtěžší. Po utkání kouč domácích nebyl s výkonem svých hráčů příliš spokojen, ovšem důležité body zůstaly pod Špilberkem.

Vrchol podzimu bude gradovat o následujícím víkendu. Do Brna přijede nejprve loňský poražený finalista z Plzně Újezdu, v neděli pak další z top mužstev – Dioss Nýřany. Oba protivníci, jsou stejně jako Brněnští, na medailových příčkách podzimní sezony. Plzeňští mají tříbodovou ztrátu, Nýřanům chybí na čelo tabulky dokonce jeden bodík. Zvládnou házenkáři 1. NH BRNO tyto dvě nejtěžší bitvy sezóny? Odpověď nalezneme nejprve v sobotu od 16:00 hodin a v neděli před obědem, a to v 10:30. Vše v areálu na Novoměstské ulici.

Souboj obran vyzněl lépe pro Brno.
12.10.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Deváté vítězné kolo mají za sebou brněnští národní házenkáři. V právě uplynulém kole se Moravané představili na hřišti silného Krčína, se kterým vždy hrála družina Zdeňka Filípka vyrovnanou partii. Nebylo tomu jinak ani v neděli, kdy prim hrály především obrany a oba brankáři. Těsnou výhru 13:11 si ale přeci jen připsali Brňané.

V nedělním dopoledni odehráli Brněnští celkové deváté kolo nejvyšší soutěže a znovu byli úspěšní, i když tentokrát je čekal hodně silný soupeř. Bojovná podívaná na mokrém terénu příliš branek nepřinesla, leč ukázala, že oba týmy mají výborné gólmany a pevnou obranu. Velkou taktickou bitvu, které nechyběly v prvním poločase technické chyby, ale nakonec přeci jen zvládli hosté. Těsná výhra se nerodila lehce, ale obhájci titulu poslední podzimní venkovní zápas zvládli.

Do konce první části sezony zbývají odehrát pouhá tři kola, vše v domácím prostředí. Nejprve tuto neděli hostíme v předehrávce 16. kola nováčka z Vítkovic (od 14 hodin), vrcholem a závěrem podzimu budou souboje s Plzní a Nýřany.

Excelentní série pokračuje
6.10.2009, Roman Zajíček 
B r n o - Brněnští národní házenkáři prožívají úspěšný podzim. Obhájci titulu doposud nepoznali hořkost porážky, navíc neztratili jediný bod. V právě skončeném víkendu si svěřenci kouče Filípka poradili nejprve s pražskými Čakovicemi 16:15 (7:4) a o den později v Litohlavech u Rokycan 25:22 (13:10). Na svém kontě mají Brňané plný počet bodů, tedy šestnáct a jsou na prvním místě.

O druhé a třetí místo se dělí západočeský dvojblok Nýřany a Plzeň – Újezd, třetí je momentálně tým z Nového města Nad Metují (Krčín), což je aktuální soupeř Brněnských pro následující víkend, a to opět na venkovní půdě.

Právě od dalšího nastávajícího víkendu čeká Brno těžká zkouška a zápasová prověrka. Do konce podzimu je třeba odehrát ještě čtyři zápasy a hned ve třech se mohou hráči těšit na nejsilnější možné týmy. Již uvedený Krčín, dále Plzeň a Nýřany. K tomu všemu je třeba ještě předehrát jarní 16. kolo. 1. NH BRNO od loňské základní části neprohrálo. Oddíl zcela jistě udělá vše proto, aby tato dlouhá a úspěšná série pokračovata i v následujících týdnech.

1. NH BRNO pokračuje na vítězné vlně.
16.9.2009, Roman Zajíček 
B r n o - Házenkáři 1. NH BRNO mají za sebou další úspěšný víkend. Postupně přehráli svěřenci trenéra Zdeňka Filípka nejprve v sobotu Příchovice (24:12), v neděli pak Přeštice (21:14). Tým z města pod Špilberkem za dosavadní čtyři kola neztratil ani jeden bod a je momentálně na druhém místě. O bod vede Krčín (Nové Město nad Metují), ten má ale již odehrán o jeden zápas navíc.

Sobotní duel byl v jasné režii domácích. V první třicetiminutovce si vytvořili dostatečný náskok (13:5) a druhé dějství bylo již pouze formalitou. Brňané věděli, že je čeká za necelých sedmnáct hodin další utkání s nevyzpytatelným soupeřem z Přeštic a tak se nikam příliš nehnali. Druhý poločas si Brno pohlídalo v obraně, brankář Mühlhandl vyřešil několik ošemetných situací a především útok navyšoval neustále skóre. To se zastavilo na čísle dvacet čtyři, celkově tedy 24:12. Sestava byla takřka kompletní, chyběl pouze záložník Martinec a také v útoku Honza Petr - ten se však již v tomto týdnu vrátil z dlouhodobého pobytu v Indonésii a může se tak od dalších ligových kol zapojit do sestavy.

Druhý zápas byl podobný tomu prvnímu. Do sestavy se již vrátil záložník Martinec a do hezké slunečného dopoledne mohla nastoupit klasická sestava. I když hosté odehráli v prvním poločase se soupeřem vyrovnanou partii, obhájce titulu nepřipustil sebemenší komplikace a zkušeně si výsledek pohlídal. První půle 14:9, druhá pasáž patřila Brněnským. Přeštice neodehráli špatné utkání, bojovnost jim nechyběla, leč domácí ukázali zkušenost, kvalitu a v poklidu dokráčeli pro dva ligové body. Konečný výsledek 21:14.

1. NH BRNO tak stále neztratilo ani bod a je momentálně druhé za vedoucím Krčínem. V neděli čeká hráče z jihomoravské metropole výlet do Ostravy, konkrétně do Vítkovic. Nováček soutěže zatím nezískal jediný bod a tak jsou Brňané před tímto utkáním papírovými favority. Jenže domácí se budou chtít na svém hřišti proti obhájci titulu ukázat v tom nejlepší světle a pokusit se uzmout nějaký ten bodík, hráče Brna nečeká tedy nic lehkého. O samotném průběhu utkání a jeho výsledku, budeme informovat na našich webových stránkách. Zachovejte nám přízeň i nadále sledujte www.1nhbrno.cz

Věřím, že budeme i letos bavit fanoušky, přeje si Petr Bukovský.
9.9.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Vydařený úvod sezony mají za sebou brněnští národní házenkáři. Po dvou kolech mají na svém kontě dvě výhry a tuto sbírku mohou v následujícím víkendu rozšířit, neboť na hřiště 1. NH BRNO zamíří mužstva z Příchovic a Přeštic. Ale jak v následujícím rozhovoru říká útočník Petr Bukovský, hlavně tyto soupeře nepodcenit a hrát kvalitně, jako v předešlých duelech.

Úvod sezony vyšel dle představ, je to dáno i kvalitní přípravou a každoročním soustředěním?
„Určitě. Minulá sezona byla náročná a hlavně dlouhá, řada hráčů se účastnila mezizemského utkání Čechy – Morava. Začátek přípravy na letošní sezonu byl posunut o jeden týden později. O to ale byla příprava intenzivnější. Soustředění nás posunulo o měsíc dopředu.“

Dva zápasy a dvě výhry, pokuste se zhodnotit oba úvodní duely podzimní části soutěže…
„V Dobrušce se nevyhrává úplně jednoduše. Začátek zápasu nám trochu utekl, ale od patnácté minuty jsme začali tahat za delší konec. Na konci prvního poločasu jsme pak měli jednobrankové vedení. Ve druhém poločase jsme odskočili i na rozdíl tří branek a konec se dohrával v klidném tempu. Zápas doma se Starou Vsí probíhal odlišně. Ve čtrnácté minutě byl stav již 8:2, ale hostům se podařilo snížit na poločasových 14:10. Ve druhém poločase došlo ke zlepšení naší defenzivy a soupeři jsme v podstatě neumožnili nějaký dramatický zvrat v utkání. V zápasech se aktivně zapojovaly i dvě nové posily v útoku, a to Martin Horák z Nelešovic a Honza Šimeček z Pustějova.“

Který z nich byl těžší? Dobruška je nebezpečná hlavně doma, Staré Vsi pro změnu vyšel výborně úvod soutěže, na rozdíl od loňské sezony, kde měl tento tým spíše záchranářské problémy…
„Těžko říct. Dobruška je doma nevyzpytatelná a Stará Ves měla za sebou dvě úspěšná utkání proti Svinovu a Krčínu. V první lize není slabých soupeřů. Přesto jsou pro nás domácí zápasy asi o něco lepší, přece jen je to domácí prostředí, žene nás stabilní stovka diváků.“

Program pokračuje o víkendu dvěma zápasy na domácí půdě, přijedou Příchovice a Přeštice, co říci o těchto soupeřích?
„S oběma soupeři jsme se potkali na turnaji v Příchovicích před čtrnácti dny v rámci soustředění a z minulých sezon víme, co od obou můžeme očekávat. Příchovice se shodou okolností v první lize minulý rok udržely, to ale nic neznamená. Přeštice minulý rok přetrpěly na svých bedrech "nováčkovskou daň" a v lize podávaly solidní výkony. Utkání budou obě dvě náročná. Víme, že se oba dva budou chtít na půdě úřadujícího mistra ukázat. O to kompaktnější výkon musíme podat. Doufám, že se zápasy budou fanouškům líbit.“

Soustředění ve Vřeskovicích úspěšné, sezóna může začít.
25.8.2009, Petr Bukovský 
Uplynulé tři dny trávili členové družstva mužů 1. NH BRNO ve Vřeskovicích na letním přípravném soustředění. Náplní byly v pátek dvě tréninkové jednotky a přátelský zápas s družstvem Dioss Nýřany, v sobotu pak turnaj v Příchovicích a odpolední exhibiční utkání s družstvem Vřeskovic v rámci oslav 80ti let házené ve Vřeskovicích.

Trénovalo se na jednom z nejhezčích hřiští s krásnými panoramaty okolních kopců a lesů. Náročnou fyzickou přípravu obsaženou v prvních tréninkových jednotkách vystřídala taktická část. Páteční přátelský zápas s Nýřany ukázal dobrou připravenost na nadcházející sezonu. Obrana spolu s brankářem Davidem Mühlhandlem a útok bez opor Jardy Horáka s Honzou Petrem podal velmi dobrý výkon - skoré se zastavilo na konečných 20:15.

V sobotu následoval turnaj v Příchovicích (fotogalerie), který svým obsazením prvoligových a druholigových celků předznamenával kvalitní průběh. Po náročné večerní přípravě se brněnským podařilo turnaj vyhrát a mohli tak s výhrou v podobě výborné domácí tlačenky a poháru pokračovat na odpolední exhibiční zápas s domácími Vřeskovicemi. Na stadionu družstvo úřadujících mistrů přivítalo téměř 250 diváků a zápas byl odehrán opět ve vysokém tempu. Vřeskovičtí ukázali, že i přes výsledné skóre 12:19, by jim postup do druhé ligy slušel. Celý víkend splnil očekávání, brněnští odjížděli zpět domů plní nadšení a spokojenosti z pohostinnosti místních. Od příštího víkendu se tak můžeme těšit na další novou sezonu.
Pohár zůstává opět v Brně!
4.8.2009, Roman Zajíček 
V sobotu se na hřišti 1. NH BRNO konal již čtvrtý ročník Velké ceny Brna, kterého se účastnila šestice týmů, a to Svinov (2), Ostopovice (4), Vřeskovice (3), 1. NH BRNO "A" (1), 1. NH BRNO "B" (5) a Baník Most (6).



Tým kouče Filípka i napočtvrté obhájit první místo a tak opět dokázal vstoupit úspěšně do letní přípravy. Ta pokračuje kondičním soustředěním ve Vřeskovicích u Klatov (20. - 23.srpna), kde brněnský tým krom nabírání kondince odehraje i několik přípravných utkání.

Začátek ligové soutěže je na programu 30. srpna a obhájce titulu zajíždí do Dobrušky, která byla v loni černým koněm soutěže a i letos se netají ambicemi hrát na co nejlepším místě.

Sponzoři

sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor

2. liga muži B

1. KNH Moravská Slávia Brno 34
2. TJ Sokol Ostopovice 28
3. Draken Brno 24
4. TJ Pustějov 21
5. 1.NH BRNO 20
6. TJ Jiskra Humpolec 15
7. SSK Vítkovice 14
8. TJ Stará Ves n/O 10
9. TJ Chropyně 9
10. SK Autonot Jihlava 5
© 2003 - 2024 1. NH BRNO, o.s. | Prohlášení o přístupnosti raw