1. NH BRNO - národní házená v Brně

Hlavní partneři

Kiss MF DNES

Média

Obléká nás

K+K SPORT
Archiv > 2008/2009 >

Články

Čechy x Morava: Každá série jednou končí.
29.6.2009, Petr Bukovský 
Po dobu třinácti let za sebou vítězil reprezentační výběr Čech v mezizemských utkáních Čechy x Morava. Naposledy v roce 1996 v Nýřanech dokázala Morava strhnout vítězství na svoji stranu a poté v roce 1997 ve Staré Vsi remízovat. V letošním roce v Krčíně výběr Moravy pod vedením trenérů Milana Beneše a Petra Rosenzweiga dokázal silný výběr Čech porazit a snížit tak celkovou nelichotivou bilanci v počtu vítězství. Základ výběru Moravy tvořili hráči oddílu 1. NH BRNO (celkem osm nominací, tzn. dvě třetiny družstva), kteří tak navázali na letošní úspěšnou cestu v play-off završenou mistrovským titulem a spolu s hráči z oddílu Sokol Svinov a SK Studénka dokázali napínavé a dramatické utkání dotáhnout do vítezného konce.



Po první polovině udrželo družstvo Moravy náskok jedné branky hubeného skóre 4:5. Ve dvaadvacáté minutě druhého poločasu se podařilo Moravě odskočit na dvoubrankový a poté na trojbrankový rozdíl a utkání tak dohrát do vítězného konce 13:16. Nejlepším hráčem utkání za družstvo Moravy byl vyhlášen brankář David Mühlhandl, který svými někdy až heroickými zákroky přiváděl útočníky Čech k zoufalství. Ocenění by však mohl s klidným srdcem rozpůlit a podělit se o něj s Jardou Horákem, který zase předledl famózní formu v útoku Moravy.





O 450 diváků se dokázal postarat organizační tým Sokolu Krčín, který přispěl svojí činností k pohodovému průběhu celého reprezentačního víkendu.



Deset let dřiny trvalo, než se titul
dostal zpět do Brna po sedmdesáti letech.
23.6.2009, Petr Bukovský 

Titul je v Brně opět po 70ti letech. Tehdy se psal rok 1939, kdy třímali v rukou pohár pro nejlepší družstvo hráči Sokolu Královo Pole. Mezi nimi byl i profesor Vladimír Štěrba. Ten zavítal na stadion v Brně – Řečkovicích minulý víkend na finálový zápas s Plzní – Újezdem. Energický stařík plný životní síly povídal o tom, jak to tehdy s národní házenou bylo a jeho největší radostí nyní bylo to, že je pohár pro nejlepší družstvo opět doma v Brně. Cesta za tímto pohárem však trvala téměř 10 let. Od doby, kdy se ujal v roce 1999 trenér Zdeněk Filípek party dorostenců s několika muži uplynulo hodně vody, propotilo se hodně triček, naběhalo, naklikovalo a strávilo se s partou tolik hodin, že by to vydalo na několik kronik.

Proto celé družstvo děkuje svým nejbližším za toleranci a tolik potřebnou podporu, děkuje všem podporovatelů, sponzorům, organizačním pracovníkům, činovníkům. Prostě všem, kteří mají jakoukoliv, byť jen malinkatou, zásluhu na tom, že to tato následující parta dokázala:

David Mühlhandl „1“
Brankář s hlavou. Zná všechny útočníky a jejich střely. Snaží se předpovídat. Svým přístupem je a byl dlouhou dobu vzorem pro ostatní z party. Národní házenou hraje přes dvacet let a mistrovský titul je pro něj první opravdová odměna.
   
Petr Holásek „2“
Skvělý reflex, pohyb a někdy až neuvěřitelné zákroky v bráně. Trochu impulsivní. S Davidem tvoří vyrovnanou brankařskou dvojici, která se výborně doplňuje. Peťa je odchovanec Moravské Slávie. Mistrovský titul je pro něj první opravdová odměna.
   
David Martinec „6“
Neuvěřitelná síla v pažích dělá z „Dejva“ jednoho z nejlepších krajních záložníků. Přes svoji robustní postavu se dokáže po kruhu velmi rychle pohybovat a pomáhat tak brankařům při střelách z kraje. David je odchovanec Moravské Slávie. Mistrovský titul je pro něj první opravdová odměna.
   
Zdeněk Filípek m.n.h „5“
Zdeněk je tahoun s buldočí silou. Má dlouholeté zkušenosti z ligových Žeravic a obranu s Honzou a Davidem vytáhl na vrchol. Neúnavný a poctivý. Na tréninku nikdy nechybí. Mistrovský titul pro něj znamená první vrchol v trenérské kariéře.
   
Honza Musil „3“
Pilon obrany. Využívá své téměř dvoumetrové postavy a dobrou poziční hrou vytváří na středu téměř neprůstřelnou hradbu. Přes svůj handicap v podobě silné cukrovky nechybí na žádném tréninku. Dře každý zápas. Honza je odchovanec Moravské Slávie. Mistrovský titul je pro něj první opravdová odměna.
   
Marek Novotný „7“
Marek je útočník s velmi nebezpečnou levou rukou. Dokázal přemoci trvalou bolest zad a nepřestal poctivě chodit na tréninky. Po několika mistrovských titulech v žákovských a dorosteneckých soutěžích je pro něj mistrovský titul v mužích jedním z vrcholů házenkářské kariéry.
   
Pavel Křemínský „9“
Nezastavitelný pitbull, přes svoji téměř stokilovou postavu velmi pohyblivý. Velmi platným je zejména zevnitř kruhu. Pavel je odchovanec Rokytnické házené. Výborně zapadl do kolektivu a letošní play-off si náramně užíval. Mistrovský titul v mužích je jeho prvním.
   
Honza Petr „11“
Chladnokrevný střelec, který se z volné pozice téměř nemýlí. V minulém roce Házenkář roku. Neuvěřitelně rychlý výkrok s prudkou střelou z něj dělá nebezpečného vnitřního útočníka. Po titulu v dorostencích tak přidal mistrovský titul v mužích.
   
Petr Bukovský „4“
Neúnavný bojovník s dobrým osobním pohybem. V útoku většinou tvoří hru. Poctivý na každém tréninku. Národní házenou hraje přes dvacet let a mistrovský titul je pro něj první opravdová odměna.
   
Jarda Horák „12“
Pilon útoku. Svojí téměř dvoumetrovou výšku umí dokonale využít. Dříve byl zvyklý hrávat více na sebe, nyní má k dispozici další útočníky, kterým věří. Odchovanec Nelešovické a Kokorské házené. Výborně zapadl do kolektivu, který dokáže svými charakteristickými vlastnostmi dokonale stmelit. Titul je pro něj první ocenění.

1. NH BRNO je mistrem republiky pro rok 2008/2009.
25.6.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Postup do nejvyšší soutěže, čtvrté místo, bronz a stříbro, takový byl dosavadní výčet úspěchů brněnského oddílu během pěti let, co klub existuje. Chyběla meta nejvyšší – mistrovská, a ta přišla právě tuto sobotu. Velkolepé oslavy odšpuntovala druhá finálová výhra nad Plzní, tentokrát 18:8. Něco kolem tří stovek fanoušků tak mohlo vidět letos v Brně první oslavy titulu.

To co se nepovedlo letos volejbalistkám, basketbalistkám a dalším kolektivním sportům ve městě Brně, tradičním baštám těchto míčových sportů, zařídili až národní házenkáři. Přeci jen jeden klub se může pochlubit touto cennou trofejí. 1. NH BRNO mělo políčeno na první místo již delší dobu, ale ta pravá doba dozrála až nyní. Postupně zkušený a vyzrálý tým pod vedením zkušeného sedminásobného mistra ČR Zdeňka Filípka na obraně a střelce Jaroslava Horáka, či brankářů Mühlhandla s Holáskem, jasně dokázala, že patří k tomu nejlepšímu v tomto ryze českém sportu. Důkazem je i osmičlenná nominace Brňanů na reprezentační akci Čechy – Morava.

Když se zpětně podíváme na průběh této právě skončené sezony, krom drobných výpadků v základní části se Stupnem a Starou Hutí, drželi Brňané laťku hodně vysoko a prakticky nepřipustili výraznější komplikace v boji o první místo. Formu potvrdili i v hlavní části ligové soutěže, neboť v pohodě hrající Brněnští neprohráli jediný zápas a hlavně ve venkovních duelech dokázala sestava hrající v červených dresech ukázat psychickou odolnost a kvalitu. Stačí vyseknout poklonu před kvalitně hrající Plzní, která měla na své půdě velkou podporu svých diváků. Brno ale ukázalo silný morální kredit a ve velké finálové bitvě vyhrát o jediný gól.

Labutí písní byla sobotní druhá výhra nad Újezdem 18:8. A nutno říci, že bez nadsázky probíhala totální destrukce plzeňské obrany. Ta musela společně s brankáři lovit míč ze sítě celkem osmnáctkrát, přičemž hostující ostrostřelci Beneda nebo Titl se prakticky k ničemu nedostali. Obrana Musil – Filípek – Martinec, je dokázala „vymazat“ ze hry. Osm branek v kleci domácích hovoří za vše. I průběh hry napovídal jasně tomu, kdo je na hřišti pánem, slavit se tedy mohlo klidně i deset minut před koncem. Před frenetickým publikem, které vytvořilo v sobotní odpoledne parádní atmosféru, se utkání pouze dohrávalo a každý jen odpočítával poslední minuty do propuknutí velkolepého večírku.

Něco kolem tří stovek brněnských fanoušků, což je v novém zmodernizovaném areálu vůbec největší návštěva v historii, tak mohla společně s hráči a realizačním týmem slavit primát pro rok 2008/2009. A jak bylo avizováno v médiích, bouřlivé a nutno říci zasloužené oslavy, probíhaly v duchu silvestrovských radovánek. Nicméně tato parta si tento večírek zasloužila. Panové - mistři, děkujeme!

1. NH BRNO je krok od historického úspěchu
15.6.2009, Petr Bukovský, Roman Zajíček 
B r n o – Jen jedno vítězství a v oddíle, který funguje něco málo přes pět let, se budou přepisovat dějiny. Brněnská družina letos poprvé dokázala v pravý čas porazit plzeňský Újezd a přiblížit se vysněné metě. Ta však bude mít ještě minimálně jednu strmou překážku. Západočeši se nebudou chtít zcela jistě vzdát a minimálně se poperou o prodloužení série do nedělního dopoledne. Poslední krok je vždy nejtěžší, zvládnou ho Brňané nebo se Plzeň ještě dokáže probrat z klinické smrti? Více se dozvíme o tomto víkendu.

Parádní finále ještě s parádnější atmosférou vyšlo lépe hostujícímu Brnu

Finále jak má být. Čtyři slova, která vystihují nedělní zápas dvou finalistů play - off letošní 1. ligy národní házené. Po semifinálových duelech "ligové čtyřky" čekal hráče 1. NH BRNO náročný první finálový zápas na půdě plzeňského Újezda. Bilance zápasů v letošní sezoně vyznívala nepříznivě právě pro brněnské borce. Tři prohry, na kterých se projevili nejen okolnosti, ke kterým se nechce nikdo ze zúčastněných vracet, ale také nekompletnost družstva v rámci taktického "vyčištění karet na hlavní část sezony.

Do finále tak družstvo nastoupilo v plné sestavě bez hrozby blízkých karetních trestů a v plné fyzické kondici vyjma drobných zranění. Od počátku byla hra velice vyrovnaná a krom jednoho dvoubrankového odskočení domácích při stavu 5:3 byl rozdíl vždy maximálně jednobrankový. Závěr prvního poločasu vyšel lépe brněnským, kteří za stavu 7:7 ještě dokázali po ukončení úvodní třicetiminutovky vsítit trestný hod a poslat do kabiny povzbudivý jednobrankový náskok.

Druhý poločas probíhal v duchu prvního, tedy vyrovnaná partie za obrovského burácení domácích fanoušků. Po celý zápas tak byla k vidění pro diváky velice atraktivní házená, která nakonec dopadla 17:16 pro hosty. Z brněnských lze vyzdvihnout výkon celé obrany v čele s brankářem Davidem Mühlhandlem. Útok má gradující formu a v neděli tak podal standardní výkon posledních týdnů. Je nutné však vyzdvihnout výkon Jaroslava Horáka. Z domácích se dařilo Pavlovi Titlovi s jedenácti vstřelenými góly, naopak na Ladislava Benedu, na kterého byla brněnská obrana zaměřena, nezbyl vstřelený gól. Obraně se tak dařilo eliminovat nejúdernější útočnou trojici letošní sezony.

V sobotu 20. června od 16:00 hodin tak proběhne na půdě brněnského oddílu druhé finálové utkání, které možná rozhodne o vítězi letošní 1. ligy národní házené. Domácí pro tento čtyři roky očekávaný krok udělají na hřišti maximum. O síle Plzně není třeba hovořit, určitě nebudou chtít hosté vzdát boj předem a rozhodně se budou chtít poprat o naději v podobě nedělního rozhodujícího klání.

Znovu po roce si 1. NH BRNO zahraje finále
8.6.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Stejně jako loni jsou brněnští házenkáři krok o vytouženého cíle. Překonat musí ještě jednu překážku a v jako loňském finále to nebude snadná záležitost. Po vyřazení obhájce titulu z Nýřan čeká na mužstvo ležící pod Špilberkem další silný sok, a to plzeňský Újezd. V dobré formě hrající tým, který se spoléhá na ostrostřelce Benedu s Titlem letos Brňany dokázal hned třikrát porazit. Přijde obrat v klíčové části sezony?

Semifinálový postup se dle výsledků a stavu série 2:0 rodil poměrně lehce, jenže opak je pravdou. V prvním klání v Nýřanech přišla výhra 17:12 a doma bylo třeba udělat závěrečný krok. Ten však byl, co týče hry, nesmírně napínavý a po matném výkonu domácích házenkářů v prvním poločase téměř nic nenaznačovalo, že se budou hrát pouhé dva zápasy. První půle byla ze strany Brna katastrofická. Za dvacet minut hry dokázal hostujícího brankáře překonat pouze jeden střelec Brna – Jaroslav Horák. To Nýřany hrály uvolněné, neměly co ztratit a dařilo se jim takřka vše. Poločas 6:3 pro hosty.

V kabině přišla zřejmě obrovská bouře, protože do druhé třicetiminutovky nastoupilo zcela jiné mužstvo. Přišel fantastický obrat, obrana včetně brankáře Mühlhandla nepustila hosty do patnácté minuty k jedinému gólu a naopak brněnští střelci konečně chytli formu a sázeli do branky Josefa Průchy jeden postupový úder za druhým. V závěru přišel menší útlum, ale tříbrankový náskok si už parta kolem házenkáře roku 2007 Jana Petra nenechala vzít a koncovku po taktické stránce zvládla. Konečný výsledek 12:9 a stav 2:0 na zápasy.

1. NH Brno si tak přesně po roce zahraje finále, ve kterém loni podlehlo Nýřanům. Ti se letos musí spokojit pouze s bojem o třetí místo a zjevné zklamání neutiší ani vítězství v tomto ročníku Českého poháru. O bronzovou medaili si to Nýřanští rozdají s Krčínem, který podlehl v sérii hraném na tři utkání rozjeté Plzni. Ta sice prohrála v Novém Městě nad Metují po prodloužení, leč doma si oba duely pohlídala a s přehledem postoupila.

Právě tento soupeř v závěru sezony a začátkem play off jasně ukázal, že se s ním v bojích o mistrovský titul musí počítat. Teď jej čeká družina z Brna, na kterou dle letošních výsledků zná recept. Ovšem zdání klame, play off je ve všech sportovních odvětvích úplně jiná soutěž a rozhoduje aktuální forma a sportovní štěstí.

Finálová série startuje již tuto neděli na půdě Plzně. Brňané odehrají první duel od 11:00 hodin. V brněnských Řečkovicích pak celá sezona vygraduje – 20. nebo 21. června budeme znát vítěze ročníku 2008/2009. Stane se jí poprvé v pětileté historii Brno nebo vystoupá na pomyslný vrchol Plzeň? Podaří se obhájci titulu z Nýřan uzmout alespoň třetí místo? Rozluštění všech tajenek budeme znát již během čtrnácti dnů.

První semifinálové utkání v Nýřanech
1.6.2009, Petr Bukovský 
Až nečekaně lehké utkání, mohlo by se zdát při pohledu na poločasový a konečný výsledek prvního semifinálového duelu mezi Nýřany a Brnem. Opak však byl pravdou. Byla znát na obou družstvech tíha odpovědnosti výsledku tohoto utkání a proto obě mužstva nastoupila do začátku utkání se zodpovědnou taktickou hrou s plným soustředěním bez zbytečných technických chyb. Do stavu 4:5 v cca 13minutě byl průběh utkání velmi vyrovnaný a nic nenasvědčovalo pětigólovému rozdílu na konci první půle.

Jak se však ukázalo, právě druhá polovina prvního poločasu byla pro vývoj utkání klíčová a v průběhu druhého poločasu 1. NH BRNO taktickou a disciplinovanou hrou dokázalo udržet pětigólový náskok. Utkání tak mělo vysokou úroveň do poslední minuty za velké podpory domácích fanoušků.
V play off budou rozhodovat maličkosti,
ví trenér 1. NH BRNO Zdeněk Filípek
21.5.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Blíží se začátek play off a také konec základní části. O krátké hodnocení jsme požádali toho nejpovolanějšího, tedy kouče a prezidenta 1. NH BRNO.

Začátek jarní části sezony se poměrně slušně odvíjel, nicméně poté nastala menší výsledková krize, kde se stala chyba?
„Hlavním problémem, který netrápí jen nás, ale i ostatní družstva je systém udělování karet. Před play off se každý raději chce nechat „vykartovat“, aby poté mohl nastoupit do hlavní části soutěže. A to byl případ i našeho mužstva, které díky tomu nebylo kompletní ve Staré Huti a Stupně, kde jsme prohráli. Samozřejmě je nutné říci, že se nám nevyhnula nedisciplinovanost a karetních trestů bylo skutečně hodně. Ale vždy pokud jsme byli v plné sestavě, naše výkony a výsledky byly o poznání kvalitnější. Myslím si, že by bylo rozumné, kdyby před play off se všem týmům karty smazaly a začalo se od začátku. Přeci jen je to jiná soutěž.“

Do závěru jarní části je třeba odehrát pouze dvě utkání, a to s Plzní a s Nýřany. Do Brna tedy přijedou velice silná družstva, ovšem ani tady nebudete kompletní a první místo by bylo vzhledem k novému systému play off hodně důležité, souhlasíte?
„Určitě ano, bohužel jsou tam zase nějaké prohřešky, každopádně se chceme pokusit o získání bodů a skončit po základní části co nejvýš.“

Letos poprvé se bude hrát nový model play off, co od něj očekávat?
„Asociace sportovních klubů (ALK) tento model navrhla před sezónou Svazu národní házené a ten jej přijal. Dle nás je tento systém spravedlivý pro všechny oddíly. Bude se hrát na dva vítězné zápasy a ten kdo se lépe po dvaadvaceti kolech umístil, bude zvýhodněn. Tento model je prakticky ve všech sportech, letos poprvé se bude týkat také našeho odvětví.“

Co se týká kádru, bude na play off kompletní, případně bude drobně posílen?
„Věřím, že budeme moci nastoupit všichni, doufám, že se nikdo v posledních dvou kolech nezraní. Budeme se snažit využít hráčské rezervy - posílit kádr tak, aby byl co nejlépe připraven na vrchol sezóny.“

Ukázalo se nejen v lize, ale i v poháru, že v posledních letech vykrystalizovala silná čtveřice – Brno, Krčín, Plzeň a Nýřany, kdo má letos asi neoslnivější formu?
„Play off je hodně o štěstí. Myslím si, že každý z této elitní čtveřice má šanci vyhrát. Je to také o taktice jaká se na soupeře zvolí, psychice a každé maličkosti, která může rozhodnout.“

Kdo byl dle Vás v dosavadním průběhu ligy největším překvapením a pro změnu největším zklamáním?
„Myslím si, že Stará Ves má natolik kvalitní kádr, že měla hrát spíše ve středu tabulky než o záchranu. Překvapení jsou pro mě i dva nováčci – Dobruška, které vyšel výborně podzim a také Přeštice, které hrají kvalitní házenou. Věřím z 90%, že se zachrání.“

Národní házenkáři opět vedou tabulku první ligy!
21.5.2009, Roman Zajíček 
B r n o - Výsledková a herní krize je zdá se zažehnána a Brňané se mohou v klidu připravovat na play off, které začíná 31. května. Tuto neděli porazili domácí pražské Čakovice 19:13 a opět se vrátili na první místo tabulky, které jim donedávna patřilo. O následujícím víkendu odehrají svěřenci trenéra Filípka hned dvojitou důležitou generálku před hlavní částí sezony.

A to nejprve tuto sobotu proti čtvrté Plzni - od 16:00 hodin, poté v neděli proti momentálně třetím Nýřanům, od 11:00 hodin. Obě družstva mají již zajištěn postup a je tedy velice pravděpodobné, že v prvním kole play off jeden z těchto týmů nepřijede do Brna naposledy. Leč zamíchat kartami může teoreticky i druhý Krčín, ovšem jen v případě proher ve Staré Huti a sestupem ohroženém Stupně.

Tento víkend bude muset oželet hrající trenér Zdeněk Filípek, který dostal v této sezoně již šestou žlutou kartu a je nucen dvě utkání vynechat. Znovu připomínáme, že až do konce sezony jsou pro diváky připraveny výhody - tedy k zakoupené vstupence (pivo/kofola a párek zdarma).

O víkendu konečně na domácím hřišti
11.5.2009, Roman Zajíček 
B r n o - Konec základní části se nezadržitelně blíží do svého cíle. Do závěru první ligy národní házené je třeba odehrát tři utkání. Po pěti venkovních duelech se Brňané takřka po měsíci představí na domácí půdě. A to tuto neděli 17. května od 14:00 hodin proti pražským Čakovicím. Opět je pro diváky připraveno občerstvení (tj. k zakoupené vstupence obdrží pivo/kofolu a párek zdarma). Navíc je vstupenka slosovatelná, znovu se bude hrát o zajímavé a hodnotné ceny.

Závěr sezony slibuje dramatickou koncovku:

Postupová čtveřice je téměř jasná, jen se stále neví konečné pořadí, které bude nesmírně důležité před vstup do play off. Brňané se po uplynulém víkendu dotáhli na doposud vedoucí Krčín. Nejprve vyhráli Přichovicích 11:25 a poté jen těsně v Přešticích 17:18. To jim zaručilo celkových devětadvacet bodů a tedy opět možnost získat zpět své první místo po podzimu. Stejně jako Krčín a Brno, přišly se svou troškou do mlýna i Nýřany, které mají na vlas stejné bodové zázemí jako prvně jmenovaná dvojice. Navíc všichni tři mají na 100% zajištěn přímý postup.

Situace se tedy dramatizuje pouze u Plzně, která má tříbodovou ztrátu na vedoucí trojici a navíc nemá zaručen postup. Ale jen zřejmě zázrak v podobě domácí bodové ztráty s již sestupujícími Příchovicemi, by ji vyřadil z bojů o mistra republiky. Stát se však může ledacos. Do hry o poslední čtvrtou postupovou pozici by rád vstoupil i ostravský Svinov, ten ale musí třikrát vyhrát, a to i v Krčíně a spoléhat se na tři prohry Plzně. Naděje, byť teoretická umírá poslední…

Systém vyřazovacích bojů:

Před začátkem ligové soutěže doznal systém play off podstatných změn. Ligové grémium schválilo následující podobu: Vyřazovací část budou hrát „pouze“ čtyři nejlepší týmy po základní části. Nebude se hrát na skóre jako v minulých sezonách, ale na dva vítězné zápasy. Vždy lépe postavený tým tabulky bude mít právo odehrát rozhodující klání na svém hřišti.

Modelový příklad nastíní více: První Krčín narazí na čtvrtou Plzeň - začíná se v neděli v Plzni, o týden později se pokračuje v sobotu v Krčíně. V případě nerozhodného stavu 1:1 se hraje hned zítra, tj. v neděli, znovu na hřišti Sokola Krčín.

Vstup do jarní části sezóny Brňané zvládli bez potíží!
21.4.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Výborné dva zápasy mají za sebou národní házenkáři 1. NH BRNO, kteří nejprve v sobotu 11. dubna odehráli utkání u sestupem ohroženého týmu ze Staré Vsi nad Ondřejnicí a následně v souboji o první místo dokázal tým Zdeňka Filípka na domácí půdě porazit silný Krčín.

Již v prvním utkání na hřišti Staré Vsi se ukázalo, že si Brňané přenesli výbornou formu ze zimní přípravy na samotný začátek jara. Prakticky celý duel opanovalo jen jedno mužstvo, které zvládlo všechny herní činnosti. Zodpovědný a taktický výkon celé sestavy přinesl zcela zasloužené vítězství 22:17.

Následující víkend na brněnské házenkáře čekal o mnoho těžší oříšek, a to pouze o skóre druhý Sokol Krčín. Prakticky do padesáté minuty bylo k vidění vyrovnané utkání, ve kterém byli častěji na koni hosté. Leč náskok si vypracovali maximálně jednobrankový a ten vždy hráči v červeném dokázali vyrovnat, případně rovnou otočit. Duel jako na houpačce nakonec rozhodla poslední desetiminutovka, kdy se Brňané odtrhli na rozdíl dvou branek a svůj náskok již nepustili. Dalo by se říci, že jedním z klíčových faktorů byl i chycený pokutový hod v podání Davida Mühlhandla, jenž dvě minuty před koncem za stavu 15:13 nepřipustil dramatickou koncovku zápasu.

Domácí házenkáři tak mohli slavit již své druhé jarní vítězství a upevnění první pozice před následujícím náročným programem. V něm totiž Moravané cestují hned pětkrát na území soupeře. Nejprve o tomto víkendu se odehrají zápasy se Starou Hutí (sobota od 15:00 hodin), poté se Stupnem (neděle od 10:30 hodin). Aby toho nebylo málo, v měsíci květnu bude připraveno pro hráče Brna jen a jen cestování po vlastech českých, moravských a slezských. A to v pořadí Svinov, Příchovice a Přeštice. Na domácím stadionu se Brněnští představí až 17. května proti pražským Čakovicím.

Vedení oddílu věří, že si na tento duel opět najde cestu co nejvíce diváků a vytvoří dobrou atmosféru, stejně jako v utkání proti Krčínu. Opět bude pro všechny připraveno občerstvení zdarma a soutěže o hodnotné ceny.

Národní házenkáři jsou před zahájením jarní části první ligy
13.3.2009, Roman Zajíček 

B r n o – Po více jak půlroční přestávce startuje druhá část nejvyšší soutěže v národní házené. Po podzimu vedou svěřenci Zdeňka Filípka ligovou tabulku a i na jaře by chtěli uspět co nejlépe. Tedy pokusit se o zisk mistrovského titulu. Vedení klubu doufá, že si tyto jistě napínavé boje nenechají ujít diváci a fanoušci ryze českého sportu.


Jak již bylo řečeno, Brněnští vedou po podzimní části ligy tabulku. Od listopadu, kdy národní házená hlásila zimní přestávku, však nikdo z oddílu nezahálel. Mužstvo z pod Špilberka absolvovalo několik halových turnajů, v rámci nich i mimo jiné silně obsazený Český pohár, finále odehrají již tuto sobotu. Jak tedy probíhala samotná cesta brněnských házenkářů až mezi nejlepší čtveřici v republice? Vytýčená trasa začala postupně lednovým čtvrtfinále, které se konalo ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Svěřenci Zdeňka Filípka společně s domácím oddílem postoupili do semifinále, které pro změnu pořádal oddíl z města na soutoku řek Svratky a Svitavy. Na domácí půdě Brněnští neponechali nic náhodě a společně s východočeskou Dobruškou postoupili mezi nejlepší čtyři týmy ČR.

Loňští obhájci stříbra by rádi zaútočili na celkový primát v této zimní soutěži. Cesta však nebude lehká. V sobotu 14. března se 1. NH BRNO utká postupně s Dobruškou, Plzní a Nýřany. Všechno to jsou kluby, které patří k absolutní házenkářské špičce. Zlatý hřeb zimní části sezóny se koná v Řevnicích u Prahy, kde v sobotu se utkají nejprve o celkový primát muži, v neděli pak přijdou ke slovu ženy.

Co se týče samotné ligové pouti, ta odstartuje 11. dubna na půdě Staré Vsi nad Ondřejnicí. Před domácím publikem se Brňané představí poprvé 19. dubna od 14:00 hodin. V rámci třináctého kola přijede do Brna tým z Nového města nad Metující – Krčína.

Oddíl pro všechny své věrné příznivce přichystal jako vždy několik příjemných překvapení a novinek. Tradiční přestávková střelecká soutěž o hodnotné ceny zůstává. K ní se navíc přidává i snížená cena vstupenky, která bude sebou přinášet určité výhody. Při zakoupení 20 Kč lístku na domácí mistrovské utkání 1. NH BRNO, obdrží divák při jejím předložení v bufetu zdarma 10° pivo, párek v rohlíku a suvenýr domácího klubu. Navíc i jeho lístek bude stále ve hře o hodnotné ceny v soutěži, které dodává hlavní mediální partner, rádio KISS Hády.
1. NH BRNO postupuje do finále ČP
20.2.2009, Roman Zajíček 
B r n o - Cíl splněn. Národní házenkáři postupují do finále Českého poháru po zcela jasném průběhu sobotního semifinále. V něm se tým Zdeňka Filípka utkal postupně se Starou Vsí, Krčínem a Dobruškou. Všechny zápasy dokázala sestava Brna vyhrát a postoupit s plným počtem bodů.

Druhé postupové místo získala překvapivě Dobruška, která dokázala porazit favorita z Krčína (Nové město nad Metují) a severomoravskou Starou Ves. Mezi nejlepší čtyři týmy v rámci ČR postupují ze druhé skupiny Plzeň a Nýřany.

Výsledky jednotlivých utkání semifinále :

1. NH BRNO – TJ Stará Ves nad Ondřejnicí 23 : 15 ( 13 : 5 )
Sokol Krčín – Sokol Dobruška 10 : 11 ( 2 : 4 )
TJ Stará Ves nad Ondřejnicí – Sokol Dobruška 20 : 24 ( 11 : 13 )
Sokol Krčín – 1. NH BRNO 10 : 18 ( 5 : 11 )
Sokol Dobruška – 1. NH BRNO 13 : 22 ( 8 : 12 )
TJ Stará Ves nad Ondřejnicí – Sokol Krčín 10 : 9 ( 6 : 2 )

Konečná tabulka :

1. 1. NH BRNO 3 3 0 0 63 : 38   6
2. Sokol Dobruška 3 2 0 1 48 : 52   4
3. TJ Stará Ves nad Ondř. 3 1 0 2 45 : 56   2
4. Sokol Krčín 3 0 0 3 29 : 39   0

Finále se bude konat 14. března, tentokrát v Řevnicích u Prahy. Smutným faktem však zůstává, že o tradiční společenský galavečer a svátek národní házené, tedy vyhlášení házenkáře roku 2009, si mohou házenkářky, házenkáři a také celá široká veřejnost nechat jen zdát. Svaz rozhodl, že oba vrcholy Českého poháru budou rozděleny na dva hrací dny – čili sobota muži a neděle ženy.

1. NH BRNO v sobotu pořádá semifinále Českého poháru
9.2.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Dva nejlepší týmy z východních Čech a dva z Moravy změří síly již o tomto víkendu. V sobotu 14. února v hale GiTY na ulici Vojtova, přivitá pořádající oddíl 1. NH BRNO prvoligová mužstva - Starou Ves nad Ondřejnicí, Krčín a Dobrušku. Pouze dva nejúspěšnější postoupí do finále. Program startuje v brněnské hale od 8:30 hodin.


Ohlédnutí za lednovým čtvrtfinále

Kdo ze čtvrtfinále postoupil dál? Z východní skupiny Nové město nad Metují, tedy Krčín a Dobruška. Tedy prvoligové kluby. Za sebou ve skupině nechali rovněž prvoligistu z Čakovic a třetiligovou Moravskou Slávii Brno a druholigovou Jihlavu.

Moravská skupina nabídla ve Staré Vsi nad Ondřejnicí dramatickou podívanou. Domácí postoupili bez ztráty jediného bodu a společně s 1. NH BRNO, které jednou prohrálo, nicméně postoupilo do dalších bojů. Za pomyslnou branou zůstal ostravský trojblok Svinov, Vítkovice a Studénka.

Sobotní den ve znamení národní házené

Jak bylo řečeno v úvodu, do brněnského semifinále postoupila dvojice z Čech a Moravy. Konkrétně Dobruška a Stará Ves. Navíc ve skupině je i Krčín, který společně s brněnským klubem okupuje první příčky v ligové soutěži. Halový turnaj se hraje systémem každý s každým v časovém intervalu 2 x 25 minut. Kdo skončí na prvním a druhém místě, postupuje do finále. Pro ostatní dvě mužstva zimní soutěž končí. Partnerem akce je rádio KISS Hády.

Rozlosování turnaje:
1. 8.30 hodin 1. NH BRNO – TJ Stará Ves n/O
2. 9.30 hodin Sokol Krčín – Sokol Dobruška
3. 10.40 hodin TJ Stará Ves n/O – Sokol Dobruška
4. 11.40 hodin Sokol Krčín – 1. NH BRNO
5. 12.50 hodin Sokol Dobruška – 1. NH BRNO
6. 13.50 hodin TJ Stará Ves n/O – Sokol Krčín

Co se týče samotného brněnského celku, o tomto víkendu absolvoval v takřka kompletní sestavě pohárovou generálku v Mostě, která dopadla pro svěřence kouče Zdeňka Filípka na výbornou. Z více jak 300 km vzdáleného města si Brňané přiváží trofej nejcennější, tedy první místo.

V sobotu se naplno rozjíždí zimní pohárové soutěže.
14.1.2009, Roman Zajíček 
B r n o – Po delším zimním spánku se opět rozjíždí pro národní házenkáře 1. NH BRNO série zimních turnajů. V sobotu navíc půjde o hodně, svěřenci trenéra Zdeňka Filípka zajíždějí do Staré Vsi nad Ondřejnicí, tedy města pořádající čtvrtfinále Českého poháru! Ve skupině budou Brňané bojovat s prvoligovým Svinovem a domácí Starou Vsí, následně druholigovou Studénkou a Vítkovicemi.

Po prosincovém poháru ve Vracově a Praze čeká brněnské hráče první zatěžkávací zkouška. Z plné přípravy vstupují totiž do důležitého čtvrtfinále, ve kterém se utká pětice účastníků. Pouze dva nejlepší se dostanou do únorového semifinále, které bude pořádat oddíl 1. NH BRNO. Termín byl stanoven na 14. února 2009. Vše se odehraje v hale Gity na ulici Vojtové, ta bude očekávat čtveřici nejlepších týmu z Moravy.

Jaký je vůbec zimní program národních házenkářů? Po sobotním pohárovém utkání čeká koncem měsíce ledna na házenkáře několikadenní soustředění, které se tradičně koná v Žeravicích u Přerova. Co se týče měsíce února, program bude hodně náročný. 7. února odehrají Brněnští přípravný turnaj v Mostě, o týden později, tedy 14. února zmiňované semifinále v Brně a den poté následuje vyjížďka do Jihlavy, kde se koná tradiční memoriál Josefa Volného. Druhý kalendářní měsíc v roce uzavřou Brňané zápasy v Praze Čakovicích - 28. února, kde se utkají převážně s prvoligovými mužstvy.

Doufám, že nám výborná podzimní forma vydrží do jarní
části, přeje si prezident 1. NH BRNO Zdeněk Filípek.
6.11.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Už dva týdny hlásí národní házená zimní spánek a tak je třeba začít bilancovat první polovinu soutěže. Ta byla až na poslední dvě kola zcela v jasné režii brněnského týmu, ale pak přišel dvojzápas na Plzeňsku a poklidná cesta Brna byla ta tam. Nejen o tomto, ale o dalších tématech hovořil v obsáhlém rozhovoru čtyřiačtyřicetiletý prezident, stále aktivně hrající obránce a trenér v jedné osobě, Zdeněk Filípek. Muž, který v klubu odvádí obrovské penzum práce, k tomu všemu vede i firmu, jenž se zabývá komplexní inženýrsko-developerskou činností a realizuje stavby.

Úvodem je třeba začít hodnocením první poloviny soutěže…
„Úvod první poloviny ligy hodnotím kladně. Až na poslední dvě kola, které neberu. V Plzni to byla fraška, ke které se bohužel přiklonil i Svaz národní házené a v Nýřanech bylo mužstvo obrovsky oslabeno. O žádném tlaku, případně nějakém vytváření tlaku na SNH nemůže být z naší strany řeč. Tým měl v prvním sobotním zápase zcela regulérně vyhrát a měl si připsat dva body. Většina argumentů hovořila pro nás, byly jasné a zřejmé. Svaz ale rozhodl v náš neprospěch.

Takže různé komentáře a vyjádření o tom, že tomu tak není a vše bylo brněnskou stranou překroucené neberete, stojíte si pevně za svým názorem?
„Musím říci, že atmosféra byla hodně bouřlivá, ale korektní. Jenže rozhodčí, který bydlí od hřiště coby kamenem dohodil, ji podlehl a citelně ovlivnil zápas, ve kterém jsme byli jasně lepší a měli si připsat plný bodový zisk. Za tímto si pevně stojím! V Nýřanech, kde se měl hrát vrchol první ligy, přijelo z naší strany jen torzo. Honza Petr měl z předešlého duelu vykloubený kotník, David Martinec zůstal přes noc v nemocnici s otřesem mozku a poraněním oka. Já osobně jsem vyfasoval žlutou a červenou kartu zcela bezdůvodně. Kdybychom v neděli nastoupili v nejsilnější sestavě, troufám si tvrdit, že bychom s obhájcem titulu hráli vyrovnané klání. Ale i tak jsem spokojen, do hry se dostal zbytek kádru a předvedl bojovný výkon.“ (Pozn. Redakce: Brňané prohráli v oslabené sestavě o čtyři branky).

Dokonce se brněnským házenkářům mohlo podařit, že za celý půlrok neokusí hořkost porážky...
„V závěru sezóny jsme hráli jasně nejlepší házenou, mohli jsme být dokonce celou podzimní část bez prohry. Kdyby se udržela forma do jarní části, jsem skálopevně přesvědčen v náš úspěch. S prvním místem panuje spokojenost, protože i to byl náš cíl. Máme na jaře daleko lepší rozlosování, neboť všechny důležité a těžké duely budeme hrát na domácí půdě.“

Cíle se tedy ani nemohou nijak měnit, zůstávají předpokládám stejné při aktuální síle, formě a kvalitě mužstva?
„Na jaře chceme skončit na prvním místě a zároveň se co nejlépe kvalifikovat do play off. Jsme rádi, že se povedl prosadit model vyřazovací části, kdy se bude hrát na dva vítězné zápasy. Je to tak spravedlivější, vzhledem k předešlým létům.“

Co do druhé části, té nejdůležitější, vylepšit?
„Musíme zlepšit kvalitu druhého hráče, to znamená, nehrát jen na jednoho brankáře, ale dostat do hry více Davida Mühlhandla a také chceme zapojit čtvrtého obránce Mezníka, čímž by se měla defenzivní složka zkvalitnit. V útoku máme momentálně pět útočníků, v záloze máme další dva - Lukáše Zvěřinu a Vladimíra Černoška, prvně jmenovaný hraje třetí ligu v Německu, ale na jaře by nám měl pomoci, stejně jako Černošek, jenž se hned v úvodu ligy zranil a do zápasu se již nedostal.“

Celou sezonu oddíl 1. NH BRNO poměrně poklidně procházel nejvyšší soutěží, ale v posledním hraném měsíci se na klub prakticky sesypalo vše co mohlo…
„Máte pravdu, ať už jde o zápas v Plzni, nebo nepříjemné záležitosti s brankářem Mühlhandlem. V tomto případě šlo o jednoznačnou chybu funkcionáře, pravidla hovoří jasně, byl napsán pětkrát na soupisce „A“ mužstva, což samozřejmě nelze. Byť se do duelu třetí ligy s Jihlavou prakticky nedostal, na soupisce figuroval, to je prostě fakt. Nebyl v tom žádný úmysl, David dlouho nechytal, potřeboval se dostat do tempa, aby byl připraven na první ligu. V ní nám pak v závěru citelně chyběl, nicméně na čtvrtfinále Českého poháru a ligovou soutěž bude připraven naskočit.“

Další nepříjemností byly kontumace soutěže mladších žáků, kde tady byla hlavní příčina této záležitosti?
„Faktem zůstává, že musíme zkvalitnit i mládežnický sektor, to je bez diskuze. Ale k té mládeži. Do zápasů turnaje mladších žáků nastoupil hráč, který už několik měsíců patří do kategorie starších žáků. Nutno říci, že celkové anulování výsledků 1. NH BRNO - mladších žáků bylo z našeho pohledu neadekvátní, vzhledem k tomu, že soupeři tento poměrně častý prohřešek také používají. Měl být potrestán pouze ten hráč, který do hry zasáhl, nikoliv celý tým. Přeci jen jsou to malí chlapci, sledují své výsledky, tabulky, bojují a učí se naší hře a nemohou za chybu jednotlivce. S trestem nesouhlasíme, družstvo bylo neprávem z mého pohledu potrestáno.“

Ono se říká, že všechno zlé, je k něčemu dobré a po těchto zvlášť nepříjemných zkušenost to platí dvojnásob, souhlasíte?
„Určitě. Naše cíle se z tohoto pohledu nemění a ani měnit nemohou. Za cíl je zisk mistrovského titulu a do dvou let postoupit s „B“ týmem do druhé ligy. To jsou takové ty prvotní cíle. V plánu je i zařazení dorostenců, tedy aby mělo 1. NH BRNO celkově nejvyšší možný počet družstev a tak byl oddíl co se složek týče, kompletní. Rád bych se ale zmínil i o našich dalších aktivitách. Do konce tohoto roku plánujeme zastřešení hlavní tribuny. Dále připravujeme vylepšení zázemí pro funkcionářskou, pořadatelskou a organizační složku v celkovém rozsahu tří miliónů korun. V příštím roce chystáme další investici, která se bude týkat té horní tribuny za brankou.“

Ligový podzim sice skončil, ale tým pokračuje dál v tréninku, jaký je následující program Brna?
„Od tohoto týdne jsme přešli na zimní režim trénování. Každé pondělí nás čeká fyzická a vytrvalostní příprava , ve středu pak posilovna a v pátek máme zamluvenou sportovní halu na míčové sporty a atletiku. V měsíci prosinci nás čekají („A“ i „B“ družstvo) dva přípravné turnaje, a to ve Vracově a v Praze. Vše by mělo směřovat k přípravě na čtvrtfinále poháru, které se hraje ve Staré Vsi. Pohár bereme vážně, loni jsme skončili druzí, letos tu pozici chceme ještě vylepšit. Zároveň tuto soutěž bereme jako kvalitní přípravu na jarní start ligy.“

Před samotným startem ligy jste tipoval favority a umístění jednotlivých týmů, to se ale příliš zdá se, nevyvedlo?
„Je to tak. Jsem překvapen hlavně z nováčků, mají to dobře našlápnuté a věřím, že se zachrání. Z mého pohledu, kdo by měl sestoupit, tak to jsou Příchovice a Stupno, ale je to jen můj pohled, chcete-li názor. Na jaře tomu může být úplně jinak.“

Brněnští házenkáři vedou po podzimu ligu
29.10.2008, redakce 
B r n o – Ačkoliv to byl pro brněnské házenkáře v podstatě poklidný podzim, neskončil až tak jednoznačně jak se mohlo zdát. Při posledním dvojzápase v Plzni a Nýřanech se totiž děly věci, které mají s národní házenou jen pramálo společného.

Házenkáři 1. NH BRNO měli před posledními dvěma koly solidní náskok tří bodů a na svém kontě doposud ani jednu porážku, tedy dlouhou devítizápasovou vítěznou šňůru. Vzhledem ke změně herního systému play-off, kdy do vyřazovacích bojů postupují pouze čtyři týmy, se liga více zdramatizovala a prakticky neexistují utkání, kdy jde jen o to, aby si hráči udělali chuť na lahodný chmelový mok. Právě dvě uplynulá kola taková měla být - a byla. Především v Plzni byl duel hodně dramatický a v některých fázích byl hodně za hranicí fair-play.

Jelikož se lidé ptají co se vlastně stalo, tímto článkem, chcete-li samotným vyjádřením, podrobně rozebereme situaci a trochu se zamyslíme nad tím, zda je opravdu vše v našem sportu v pořádku. Utkání řídil pan rozhodčí Baumruk, který nasadil až na pár nepřesnosti spravedlivý metr a první půle tak proběhla v korektním duchu na obou stranách. Až na drobné slovní přestřelky nedošlo k žádnému dramatickému momentu. Brněnští po první půlce vedli o tři branky 7:10. Přeci jen tohle vše ke sportu patří, zvlášť, když je zápas vyhecovaný a o něco se hraje.

Ve druhém poločase začala hrát obě družstva důrazněji. Po druhé žluté kartě za zdržování, musel opustit hřiště kapitán Brna Filípek. Žlutá karta však byla udělena po tom, co hostující obránce vytahoval míč z brány, kam do něj zezadu naběhl plzeňský Titl, za což nebyl vůbec potrestán. Brno i přes oslabení stále vedlo o tři branky. Během dalšího útoku hráč Plzně a reprezentační útočník Beneda dvěmi „přesně mířenými“ střelami na hlavu brankáře hostů Holáska docílil toho, že po slovní konfrontaci dostal brankář 1. NH BRNO červenou kartu a do branky se přesunul útočník Křemínský. Brno tak hrálo v pěti lidech. Ladislav Beneda ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj naběhl v plné rychlosti mezi všechny obránce a ve skrumáži těl a rukou mu bohužel nešťastně jeden z nich zlomil nos, za což se okamžitě začali hráči a celá střídačka omlouvat. Celá situace vznikla zcela nešťastně a v žádném případě vzniké zranění nebylo zákeřné.

Bohužel to nebyl jediný černý okamžik zápasu. Roli mstitele na sebe vzal plzeňský Titl, který doslova kriminálním zákrokem, kdy z nulového úhlu po náběhu a „střele“ doslova knokautoval nejbližšího obránce Davida Martince, jenž skončil s otřesem mozku a poraněním oka přes noc v nemocnici. Nyní je David v pracovní neschopnosti a je každý den v péči lékařů – hlavně vzhledem k poruše vidění na levé oko . Po této „střele“ držela brněnská obrana míč, ale sudí nařídil trestný hod za faul na Titla! Po trestu, který vychytal nový brankář Brna Křemínský, se míč odrazil k útočníku Horákovi z Brna, na kterého zezadu skočil plzeňský záložník. Horák zůstal otřesen ležet, ale místo trestu domácího záložníka, byl vyloučen třetí hráč Brna Jan Mezník. Ten se přitom snažil pouze zvednout domácího záložníka z ležícího spoluhráče. V tuto dobu byl stav 13:15 pro Brno a do konce zbývalo pět minut. Rozhodčí zápas ukončil a domácí se radovali z výhry. Zajímavostí je, že rozhodčí Baumruk pískal Brnu dva zápasy v podzimní části, ze kterých si naši hráči odvezli 90% všech udělených karet .

Závěrem jsme se snad jen chtěli zamyslet nad tím, jakou roli má rozhodčí v zápase mít. Dle našeho názoru by měl čnít nad oběma mužstvy, nenechat se ovlivnit vulgárním nátlakem diváků a především nedopustit a tvrdě trestat nebezpečné zákroky na jedné i druhé polovině hřiště. Bohužel, žádný z těchto bodů se nepodařil panu Baumrukovi splnit a náš tým tak místo na ubytovnu, putoval do nemocnice, kde jeden z našich hráčů zůstal celou noc. Celek 1. NH BRNO si před začátkem sezony stanovil za cíl minimalizovat počet udělených karet. Vzhledem k vyzrálosti celku se to po celou dobu podzimní části sezony podařilo dodržovat. Vzhledem k této vyzrálosti bylo velice pravděpodobné, že hosté by dovedli sobotní utkání do vítezného konce - bohužel však to nebylo v jejich moci, hlavně díky rozhodčímu Baumrukovi. Nedělní zápas s Nýřany se musel odehrát v silně improvizované sestavě s útočníky v obraně. Domácí zaslouženě zvítězili, ale diváci museli místo vrcholu podzimu, sledovat pouze torzo týmu, které do Nýřan přijelo z povinnosti.

Bylo by asi logické, aby na takové „vyhrocené“ zápasy, kde skutečně jde o hodně, byl Svazem národní házené pověřen pro řízení utkání druhý sudí, byl pořizován videozáznam nebo nominován delegát, který by ihned vyhodnotil a řešil nastalou situaci, tak jak je tomu v play off. V jarní části, kdy půjde znovu hodně do tuhého, může klidně znovu dojít k dalšímu takovému nepříjemného excesu a nemusí být u toho ani Brno ani Plzeň. A navíc to nemusí skončit zlomeným nosem a otřesem mozku. Pokud by mělo někdy v budoucnu dojít k podobnému průběhu a vývoji utkání, tak je na zváženou, zda není lepší opustit prostředí národní házené a věnovat se jiným aktivitám. Házená je a bude pořád jen sport.

Útočníka Křemínského bych klidně poslal do brány,
říká s nadsázkou gólman 1. NH BRNO Petr Holásek
7.10.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Patří k základním stavebním kamenům brněnské sestavy. Ve dvojici s Davidem Mühlhandlem tvoří vyrovnanou brankářskou dvojici, která patří mezi jedny z nejlepší v ligové soutěži národní házené. Tento ročník má gólman 1. NH BRNO Petr Holásek výtečnou formu, odchytal téměř všechny zápasy, proto jsme se jej zeptali na pár otázek po právě odehraném osmém kole.

Petře, jak hodnotíte prvních osm kol, úvod do sezóny se vydařil zřejmě nad očekávání, souhlasíte?
„Musím souhlasit. Zatím se pro nás sezóna vyvíjí dobře. Doma jsme si se všemi soupeři poradili a z venkovních zápasů také vozíme body. Nebyly to samozřejmě lehké zápasy, ale herním nasazením všech našich hráčů jsme soupeře vždy přehráli. Takže po odehraných osmi kolech jsme s výsledky a tabulkou spokojeni.“

Sám jste odchytal téměř všechna utkání, která byste hodnotil jako úspěšné a ve kterých se naopak tolik nedařilo?
„Všechny zápasy byly náročné, ale jestli mám vybrat, tak zápas se Starou Hutí se mi celkem povedl. Je to mančaft s dobrým útokem, dávají pravidelně kolem dvaceti gólů a nám se je podařilo ubránit. Je to ale samozřejmě zásluha celé obrany. Co se týče méně povedeného zápasu, tak to byl Svinov a druhá půle v Dobrušce. Ale když se nám v obraně tolik nedařilo, útočníci proměňovali své šance a i tyto duely jsme zvládly.“

V Dobrušce se stala kuriózní situace. Dostal jste červenou kartu a do brány musel jít na pět minut při absenci kolegy Mühlhandla dokonce útočník Křemínský, popište situaci co se vlastně přihodilo?
„Už bych se nechtěl k té situaci vracet. Trošku mi povolily nervy a rozhodčí udělil kartu zaslouženě. Do brány jsme byli nuceni dát na pět minut Pavla Křemínského a dařilo se mu výborně. Objevili jsme v něm kvalitního brankáře.“ (směje se.)

Náš tým má v tuto chvíli nejlepší obranu a útok, je to i tím, že spolu hráči hrají spoustu let a jsou dobře sehraní? Nebo je to nyní momentální formou?
„Určitě je to obojím. Taky už soupeře dobře známe, víme co na koho platí v útoku a co v obraně. Taky je důležitá momentální pohoda v týmu, každý si věří a na výkonu všech je to znát.“

Poprvé v pětileté historii klubu se povedlo vstřelit více jak třicet branek, čili přepisujete dějiny oddílu, mohli byste takto pokračovat až do konce play off, co říkáte?
„No určitě, to by znamenalo už neprohrát. Ale myslím že budeme brát jakékoliv výhry, ne jen ty, kdy dáme víc jak 30 gólů.“

Do konce podzimu se musí odehrát pouhá čtyři kola, z toho třikrát hrajeme venku. S kolika body budete spokojen? Přeci jen hrajeme v závěru těžké zápasy na Plzeňsku...
„Je pravda že hlavně zápasy Plzeň – Nýřany budou velice těžké, ale nejezdíme nikam prohrát, takže se budeme snažit co nejlepším výkonem soupeře přehrát. Uvidíme za čtyři týdny jakou budeme mít pozici do jarní části.“

Na rozjetou lokomotivu nestačil ani ostravský Svinov
30.9.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Zatím si národní házenkáři 1. NH BRNO počínají více než suverénně. Po uplynulém šestém kole mají na svém kontě celkem pět výher a jednu remízu. Při skóre 120:79 jsou Brňané na první místě. Jen o skóre je na tom hůř Krčín a o bodík je loňský mistr z Nýřan.

Brněnská mašina je dle předpokladu opět správně nastartovaná, důkazem jsou přesvědčivé výsledky a herní projev týmu z posledních dnů a týdnů. A ač byl kádr Moravanů v posledních kolech hodně úzký, dokázal si poradit zatím s největší překážkou v této části soutěže. Loňský semifinalista z Ostravy přijel v nejsilnější možné sestavě a předvedl dobrý výkon, ale domácí pevná obrana a kompaktní útok si poradil. Asi letošní nejtěžší domácí utkání nakonec skončilo 22:18 (10:8). Hrající trenér a obránce v jedné osobě Zdeněk Filípek se může spolehnout na nejlepší obranu v lize, trio „M“ Musil-Martinec-Mezník. Posledně jmenovaný jako náhradník pravidelně naskakuje do zápasu a odvádí výtečnou práci.

Kvalitním výkonem se prezentuje i gólman Petr Holásek, který odchytal většinu utkání pří absenci Davida Mühlhandla. Celkový počet gólů – 79 (průměr 13 branek na zápas je solidní číslo). Aktuální kádr se již dostává do normálních kolejí a všichni marodi hlásí nástup do boje, především ještě nedávno o berlích chodící forvard Petr Bukovský. Střelecky v pohodě hrající útok „promovaných inženýrů“, se tak může spolehnout na silnější lavičku.

Co čeká házenkáře v následujících dnech? Dvojkolo! V sobotu od 16:00 hodin hostí 1. NH BRNO poslední celek první ligy z Příchovic. V neděli pak v dopoledním čase 10:30 nováčka z Přeštic. Hosté jsou dokonce na posledním čtvrtém postupovém místě do play off a stejně jako druhý nováček z Dobrušky jsou dosavadním velkým překvapením ligy. Potvrdí hráči Brna v těchto duelech papírové předpoklady? Odpověď na tuto otázku můžeme hledat o následujícím víkendu.

Po pěti kolech vedou házenkáři
1. NH BRNO tabulku.
22.9.2008, Roman Zajíček 
B r n o - Prvoligová jízda zatím probíhá úspěšně a bez většího zaškobrtnutí. V následujícím článku nahlédneme, jaké výsledky a hru předváděla družina národních házenkářů 1. NH BRNO.

Liga odstartovala domácí výhrou nad loňským čtvrtfinalistou ze Staré Vsi. Soupeř kladl odpor převážně v prvním poločase, ve druhém se mu přestalo dařit střelecky, čehož patřičně využila brněnská ofenziva a celkově vyhrála 17:12. Ve druhém kole hráče Brna nečekala znovu žádná procházka růžovým sadem. V Novém Městě nad Metují, kde hrají svá mistrovská utkání týmy z Krčína, si družina Zdeňka Filípka připsala velmi cenný bod za remízu 12:12. Z výsledku je patrné, že v utkání dominovala na obou stranách především obrana a gólmani.

Následující víkend čekalo na Brňany dvojkolo. Dvojice S+S (Stará Huť + Stupno) nedokázala dlouho vzdorovat. Nutno říci, že především druhý jmenovaný celek dostal v Brně pořádně na frak. Stará Huť odehrála svůj prvoligový part v celkem solidním tempu, v prvním poločase dokonce vedla o tři branky, jenže útok brněnského „enháčka“ nasadil ve druhém poločase na vyšší rychlostní stupeň a svého soka přestřílel 19:12. Jestli se dá hovořit o nějakých sobotních gólových hodech, na své si divák musel přijít v nedělním dopoledni. David Kostelecký nebo Kateřina Emons - Kůrková by se zřejmě nestačili divit, kolik že přesných zásahů padne do klece Pavla Součka. Notně oslabení hosté, kterých přijelo sedm, dostali v první půlce 17:7. Střelecké dostihy pokračovaly ve druhé třicetiminutovce, to domácí nasázeli do brány hostů dalších dvanáct branek, zatímco Západočeši dokázali překonat Holáska jen dvakrát! Celkové resumé 29:9.

Ve včerejším nedělním kole cestovala okleštěná brněnská sestava k letošnímu překvapení. Nováček z Dobrušky nasbíral za čtyři kola celkem sedm prvoligových bodů, v té chvíli byl na druhém místě za našim týmem. Ovšem Brno utkání zkušeně zvládlo a připsalo si další dva body, za výhru 21:16. Po pěti kolech vedou obhájci loňského stříbra první ligu. V neděli od 14 hodin hostí 1. NH BRNO na hřišti v Řečkovicích ostravský Svinov.

Oba soupeři budou nepříjemní, ale měli bychom vyhrát,
myslí si Jan Petr.
12.9.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Úvodní kola nové ročníku národní házené jsou za námi a o víkendu nás čekají hned další dvě. V sobotu od 14:00 hodin přivítáme Starou Huť, v neděli v dopoledním čase 10:30 tým ze Stupna. K těmto duelům a nejen k nim se v rozhovoru vyjádřil útočník 1. NH BRNO Jan Petr.

Jak zatím hodnotíš vstup do sezóny?
„Po dvou kolech je těžké něco hodnotit, ale myslím si, že našemu týmu chybí proměňování vyložených šancí, což se dá ovšem tréninkem napravit. Obrana hraje rozhodně lépe než loni na začátku sezóny, což je dobře.“

Po úvodní výhře nad Starou Vsí přišla ve druhém kole remíza s Krčínem, kde se lámal chleba?
„O zápase rozhodlo posledních šest minut ve kterých jsme nedali gól a soupeř naopak naše vedení stáhnul na remízu trestem po čase.“

Na každé straně padlo jen dvanáct branek, byl to souboj kvalitních obran nebo se nedařilo útokům?
„Spíše se nedařilo útokům, i když obě dvě obrany dle mého patří k nejlepším v lize.“

O víkendu nás čekají dvě utkání, co se tedy dá říci o Staré Huti v sobotu a nedělním Stupnu?
„Oba dva soupeři jsou pro nás nepříjemnými celky, ovšem víme co na kterého platí a tak bychom měli vyhrát.“

Měli bychom být favority a získat plný počet bodů, hosté nebudou mít v podstatě co ztratit...
„Hosté jedou do Brna určitě bojovat a my nesmíme ani jeden zápas podcenit a na každý se zvlášť připravit. Každý soupeř hraje s trochu odlišnou taktikou.“

Od loňské sezony se mi zdá, že se Ti tolik nedaří střelecky, čím to, kde je chyba? Může to být také tím, že se střelecká produktivita rozložila pro více hráčů a není to "jen" na Tobě?
„Přesně tak. Po dvou zápasech těžko hodnotit, důležité je aby se dařilo útoku jako celku a ne pouze jednotlivci. Tedy branky se rozložili mezi všechny hráče, a to je jedině dobře.“

Trenér Filípek klade na mužsko nemalé cíle, tím se i jistě zvyšuje na hráče tlak. Ale přeci jen mužstvo je silné, zkušené a kvalitní, jinak to asi snad nejde, souhlasíš?
„Je potřeba mít vždy reálné cíle a požadavky. Pro nás jsou cíle nejvyšší reálné, což trenér ví a proto se po nás od trenéra i požadují.“

Úvod sezony se vydařil, vzhůru do Krčína!
5.9.2008, Roman Zajíček 
B r n o – V neděli odstartoval nový ročník soutěže národních házenkářů. Brňané narazili v prvním kole na loňského čtvrtfinalistu ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, který byl hodně nepříjemný hlavně v prvním poločase. Od druhé půle hostům zcela odešel útok a tak si domácí mohli pohodlně připsat první dva ligové body za vítězství 17:12.

Začátek duelu byl hodně opatrný, bylo vidět, že liga teprve startuje, leč pro domácí by měl úspěšný vstup do sezony být dobrým motivačním prvkem do dalších soubojů. Hned ten další bude opět velice těžký, v neděli totiž zajíždějí Brněnští do Nového Města nad Metují - Krčína. Trenér 1. NH BRNO Zdeněk Filípek se pro náš web vyjádřil k uplynulému víkendu a také tomu následujícímu. „První zápasy sezóny jsou vždy velice těžké, ukáže se jak na tom mužstvo v současné době je, jestli proběhla dobře letní příprava a podobně. Jsem rád, že se nám vstup do ligy vydařil, dali jsme si za cíl první duel vyhrát, aby nás to nakoplo do dalšího průběhu soutěže,“ hodnotil lodivod brněnského týmu.

Loňský čtvrtfinalista kladl hlavně největší odpor v plním poločase, poté již zcela odpadl v útoku, a to byla voda na mlýn pro zkušené Brno. „Po prvním poločase byl stav 9:7, byla vidět na našem mužstvu jistá nerozehranost. Ve druhé části hry musím říci, že nám výborně zachytal brankář Holásek, dařilo se obraně a pochválit musím obránce Mezníka, který kvalitně nahradil distancovaného Martince. A útok začal proměňovat šance, které si vytvořil,“ vrací se zpět k nedělnímu klání Filípek. Kde se dle něj nejvíc lámal v zápase chleba? „Řekl bych, že kolem desáté minuty druhého poločasu, kdy se nám podařilo vstřelit v rychlém sledu tři branky a hostům naopak nespadla do naší sítě ani branka. Postupem času náskok narůstal na pětigólový rozdíl a ten už si naši hráči dokázali pohlídat,“ glosoval trenér národních házenkářů.

Úvodní kolo přineslo řadu překvapujících výsledků, hlavně u nováčků soutěže. Přeštice dokázaly vzít favorizované Plzni bod, Dobruška dokonce ukořistila ostravskému Svinovu na jeho půdě hned body dva. „Svinov měl hodně vykartovaných hráčů ještě z loňska, čili to byl možná ten důvod, že doma prohrál. Nicméně oba postoupivší týmy ukázaly, že se s nimi musí počítat, že budou kvalitní. Rozhodně jsem nepočítal, že budou bodovat u tak těžkých soupeřů,“ hovoří hrající trenér 1. NH BRNO.

V neděli čeká Brňany tradiční soupeř – Krčín, tedy celek, který disponuje kvalitním kádrem a vyrovnanou brankařskou dvojicí. „Domácí budou mít klasickou pevnou obranu, do brány připravenou vyrovnanou brankářskou dvojici. Z taktických důvodů bych to více nerozebíral, chceme se na ně co nejlépe připravit, jak po stránce herní, tak taktické,“ uzavřel kouč Brna Zdeněk Filípek.

Liga bude kvalitnější, myslí si prezident 1. NH BRNO Zdeněk Filípek
28.8.2008, Roman Zajíček 
B r n o – V neděli startuje nový ročník národní házené, sezony 2008/2009. Jako již tradičně proběhla před startem ligy tisková konference za účasti několika zástupců brněnských periodik a regionálních televizí. Několik otázek na trenéra Zdeňka Filípka si může přečíst i zde na našich webových stránkách.

V neděli začíná sezona 2008/2009 jaké jsou plány a cíle 1. NH BRNO?
„Po několika letech se nám podařilo změnit herní systém play off. Výhodu bude mít lépe postavený tým po základní části, navíc se nehraje na skóre, ale na dva vítězné zápasy, přičemž za stavu 1:1 by se hrál rozhodující duel na domácí půdě. Tento systém byl na valné hromadě svazu odsouhlasen, myslím si, že je to takto spravedlivé. Jedná se o první ročník tohoto nového modelu, cíl je tedy jasný, vytvořit si v základní části co nejvýhodnější pozici do bojů o ligový titul“.

Kolik mužstev tedy nakonec postoupí do rozhodující fáze sezóny?
„Chtěli jsme udělat redukci na prvních osm, bohužel se nám to nepodařilo. Hrát play off budou čtyři družstva a ty se poperou o titul mistra republiky. Chceme skončit po základní části první a tím si vybudovat nejlepší pozici do bojů o zlaté medaile.

Díky tomu, že do play off budou postupovat jen čtyři týmu, měla by být liga daleko kvalitnější, souhlasíte?
„Určitě ano, každý zápas bude pro každý oddíl důležitý, bude se hrát o důležité body. Myslím si, že úroveň první ligy půjde o takových 15% nahoru. Kvalita těch silnějších týmů by se ale měla později projevit.“

Koho považujete za největší konkurenty brněnského týmu?
„Za černého koně považuji Svinov, který loni skončil po základní části na pátém místě a dostal se až téměř do finále. O první čtveřici bude jistě přetlak, za favority dále považuji Plzeň, Nýřany, Krčín a 1. NH BRNO. Nerad bych pozapomenul na houževnatou Starou Ves, která se bude určitě také chtít poprat o postup.“

Jaká je situace v kádru, změny, příchody a odchody?
„Kádr zůstal od loňského ročníku pohromadě, naopak jsme ještě vyztužili útočnou formaci příchodem Vladimíra Černoška ze Žeravic. V Německu máme v záloze útočníka Lukáše Zvěřinu, jenž součastně hraje druhou německou bundesligu. Lukáš nám přislíbil pomoc při utkáních v play off, určitě s ním počítáme.“

Ambice má náš oddíl i s „B“ týmem, který vyhlásil do dvou let útok na postup do II. ligy…
„Máme tam spoustu mladých hráčů, snažíme se tým vhodně doplnit. Kluci se musí sehrát a věřím, že bude v jejich silách do dvou let postoupit do druhé ligy. Mít rezervní tým by nebylo rozhodně špatné. V případě zranění, výchovy hráčů, čerpání z vlastních zdrojů a dalších okolností. Hráči by mohli pendlovat napříč týmy.“

V neděli nás čeká loňský čtvrtfinalista Stará Ves, která bude jistě chtít odčinit právě naši porážku z těchto bojů, zápas bude asi hodně vyhecovaný?
„Soupeř z Ostravska je velice houževnatý, bude nám chtít oplatit porážku z play off, každopádně nás nečeká nic lehkého. Nicméně hrajeme před domácím publikem a budeme chtít navázat na domácí neporazitelnost z minulého ročníku. Loni nám nevyšel vstup do sezony, letos do ní budeme chtít vykročit daleko lépe.“

Začátek sezóny se blíží, Brňany čeká
generálka s druholigovým nováčkem z Ostopovic.
9.8.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Není to tak dlouho co skončila národním házenkářům sezona a nyní klepe na dveře její další ročník. I ten letošní by měl mít pro Brněnské opět za cíl co nejlepší umístění v prvoligové tabulce.

Minulý týden proběhlo herní a kondiční soustředění v Řevnicích u Prahy, kde mimo jiné proběhl i přípravný duel s místním druholigovým klubem. Zhruba týden před startem soutěžního ročníku čeká hráče z jihomoravské metropole poslední generálka, a to v podobě utkání s druholigovým nováčkem z Ostopovic. Hraje se tuto neděli od 9:00 hodin.

Příští neděli vše vypukne naostro. Do města pod Petrovem přijede houževnatý a nesmírně ambiciózní tým ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Utkání loňských čtvrtfinalistů z play off se bude hrát v Řečkovicích od 14:30 hodin. Ve druhém kole nás rovněž nečeká jednoduchá cesta, zavítáme totiž do Nového Města nad Metují (Krčína), jehož tým měl loni vůbec jednu z nejlepších obran v lize. Třetí kolo se bude hrát opět na domácím hřišti, když dojede družstvo Staré Huti. Duel začne od 14:00 hodin. Původně měl začít až v 16:00 hodin, ale vyhověli jsme fanouškům našeho sportu, aby mohli vidět nejen národní házenou, ale i prvoligový hokej.

Pokud se podíváme na složení prvoligové soutěže, můžeme registrovat dvě změny. Tou první je postup Dobrušky, druhou pak Přeštic. První ligu už nebudou hrát Žeravice, které ukončily své účinkování v národní házené a Studénka, která sestoupila.

Dovolená končí, na řadě je příprava na novou sezónu
9.8.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Je to téměř měsíc co skončil loňský ročník národní házené. Pro některé kluby skončilo putování ligou dříve, pro některé o něco později. Oddíl 1. NH BRNO dokonce ligový ročník 2007/2008 ukončil pořádáním mezizemského duelu „Čechy – Morava“. Vše je již minulostí, pro brněnské hráče začala od pondělí 28. července tvrdá letní příprava, jaký je samotný program?

Harmonogram letních příprav se příliš nemění a tak zůstává, co se týče programu, téměř vše při starém. S jen menší úpravou. Žeravice, které ukončily své účinkování v národní házené po 65 letech a přešly na mezinárodní házenou, nebudou pořádat svůj tradiční „Memoriál Josefa Zubíka“.

Hodový turnaj v Rokytnici zůstává, naši hráči na něj zajeli 27. července. Utkali se postupně s domácím výběrem Rokytnice „A“ + „B“ a také s ligovým rivalem z Krčína. Od pondělí 28.7, jak již bylo zmíněno, začínal tréninkový plán (pondělí, středa, pátek) – vždy 18:00 – 19:30 na našem hřišti v Řečkovicích.

Po uplynutí prvního týdne byla na řadě Velká cena Brna pod záštitou primátora Statutárního města Brna, Romana Onderky. Ta se uskutečnila 2. srpna v čase 8:30 – 15:30. Ve městě pod Špilberkem se utkaly týmy Ostopovic u Brna, Rokytnice u Přerova a ostravský účastník první ligy ze Svinova.

U klubu Řevnic u Prahy bude pokračovat další etapa brněnského letního soustředění. Tolik neoblíbená, ale nutná „suchá“ příprava bude probíhat v malém městečku za Prahou, nedaleko od slavného hradu Karlštejn. Samotné místo nabízí nejen krásný pohled na hrad a golfový green, ale zároveň na kopcovitý terén, který bude zcela jistě součástí tréninkového procesu 1. NH BRNO. V Řevnicích bude hráčům k dispozici i házenkářské hřiště. Lodivod Brňanů Zdeněk Filípek může tedy během čtyř dnů využít maximální prostor pro přípravu, která by měla hráče připravit na další těžkou sezónu.

Poslední srpnový den bude startovat ligový ročník 2008/2009. V prvním kole přivítáme na domácím hřišti Starou Ves. Druhý zápas budeme cestovat do Krčína. Oba duely odehrají už i nové posily brněnských házenkářů. Vedení klubu se podařilo získat do svých služeb útočníka Vladimíra Černoška ze Žeravic, z téhož oddílu se vrací z hostování Lukáš Zvěřina.

Marek Novotný skončil na pátém místě
22.7.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Přinášíme výsledky sportovce měsíce června. Stejně jako Jan Petr obsadil národní házenkář 1. NH BRNO Marek Novotný páté místo. V silné konkurenci je to i tak velice dobré umístění.

1. Kristýna Pálešová - 22 bodů Gymnastka Sokola Brno I vyhrála mistrovství republiky, a tím i vstupenku na olympiádu.

2. Hana Machová - 21 bodů Brněnská basketbalistka dovedla český tým na olympiádu, v kvalifikaci byla nejlepší střelkyní.

3. Lukáš Wolf - 15 bodů Kickboxer z Arena team X Brno získal jako amatér překvapivě titul profesionálního mistra Evropy.

4. Martin Krňávek - 10 bodů Triatlonista brněnského Ekol teamu získal do sbírky titul mistra republiky ve sprintu.

5. Marek Novotný - 7 bodů Dovedl národní házenkáře Brna ke stříbrným medailím, což je jejich největší klubový úspěch.

Hodnocení poroty:

Porota MF DNES Stanislav Juránek hejtman Jihomoravského kraje 1. Pálešová, 2. Machová, 3. Novotný, 4. Wolf, 5. Krňávek. „Vzpomínám na velké gymnastické úspěchy v minulosti a Kristýna Pálešová na ně dokázala navázat a po vítězství na mistrovství republiky jede na olympiádu.“

Šárka Kašpárková bývalá trojskokanka 1. Machová, 2. Wolf, 3. Pálešová, 4. Krňávek, 5. Novotný. „Sledovala jsem kvalifikaci v televizi a tímto prvním místem oceňuji nejen Hanku Machovou, ale celou reprezentaci. Hanka dokázala tým podržet, když se mu nedařilo.“

Jaromír Meixner bývalý hokejista a novinář 1. Machová, 2. Pálešová, 3. Krňávek, 4. Wolf, 5. Novotný. „Machová je duše týmu, správná kapitánka. Dlouhodobě předvádí stabilní a vynikající hru, přičemž se po nepříjemném zranění dostala obdivuhodně v krátkém čase do skvělé formy.“

Miroslav Pospíšil basketbalový trenér 1. Pálešová, 2. Wolf, 3. Machová, 4. Krňávek, 5. Novotný. „Postup na olympiádu je obrovský úspěch. Naše gymnastika už není, co bývala, ale Pálešová je pro ni příslibem.“

Robin Krutil sportovní redaktor MF DNES 1. Pálešová, 2. Machová, 3. Wolf, 4. Krňávek, 5. Novotný. „Pálešová je jedinou českou gymnastkou, která jede do Pekingu. Její sport navíc patří na olympiádě k těm nejsledovanějším.“

Marek Novotný nominován MF Dnes na sportovce měsíce června
3.7.2008, Roman Zajíček 
B r n o – Letos podruhé má národní házené svého zástupce v této prestižní anketě, kterou vyhlašuje brněnská MF Dnes. Brňané letos vybojovali historické druhé místo v lize a také díky těmto výborným výsledkům byl v dubnu nominován Jan Petr (házenkář roku 2007) a nyní další útočník – Marek Novotný. Jihomoravský kraj bude vybírat z níže uvedených kandidátů, které si pojďme postupně představit:



Martin Krňávek - triatlon
Závodník brněnského Ekol teamu získal do sbírky další titul mistra republiky ve sprintu.

Hana Machová – Gambrinus Sika Brno, reprezentantka ČR
Brněnská rozehrávačka dovedla český tým na olympiádu, v kvalifikaci byla nejlepší střelkyní.

Marek Novotný – 1. NH BRNO, reprezentant Moravy
Jeho góly vynesly týmu 1. NH BRNO stříbrné medaile, což je největší úspěch klubu v jeho pětileté historii.

Kristýna Pálešová - gymnastka
Reprezentantka Sokola Brno I vyhrála mistrovství republiky, a tím i vstupenku na olympiádu.

Lukáš Wolf - kickbox
Borec z Arena team X Brno získal jako amatér překvapivě titul profesionálního mistra Evropy.

Jen dodejme, že Jan Petr, který byl v nominaci v dubnu, obsadil v silné konkurenci celkové páté místo. První byla Eva Vítečková, druhý pak Tomáš Polách. O výsledcích rozhoduje porota MF Dnes, která je složena převážně z bývalých úspěšných sportovců, a to - Miroslava Pospíšila, Šárky Kašpárkové, Jaromíra Meixnera, dále o výsledcích rozhoduje redaktor uvedeného periodika a v neposlední řadě hejtman kraje Stanislav Juránek.

Sponzoři

sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor sponzor

2. liga muži B

1. KNH Moravská Slávia Brno 34
2. TJ Sokol Ostopovice 28
3. Draken Brno 24
4. TJ Pustějov 21
5. 1.NH BRNO 20
6. TJ Jiskra Humpolec 15
7. SSK Vítkovice 14
8. TJ Stará Ves n/O 10
9. TJ Chropyně 9
10. SK Autonot Jihlava 5
© 2003 - 2024 1. NH BRNO, o.s. | Prohlášení o přístupnosti raw